Sähköyhtiöt Suomessa

Sähköyhtiöt

Suomessa sähköenergia ostetaan sähköyhtiöiltä. Jotta asuntoon tai taloon saadaan sähköt, täytyy sähköyhtiön kanssa tehdä sähkösopimus. Sähköyhtiö vastaa asiakkaan laskuttamisesta sähköenergian käytön mukaan. Sähköyhtiön laskuttama hinta riippuu siitä, mitä sähkösopimuksessa on sovittu.

Sähköenergiaa voi ostaa Suomessa tänä päivänä miltä tahansa kotimaiselta sähköyhtiöltä. Monet elävät edelleen siinä luulossa, että sähkö on pakko ostaa aina paikalliselta yhtiöltä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa sähköenergian kohdalla, vaan voit tehdä sähkösopimuksen minkä tahansa suomalaisen sähköyhtiön kanssa. Sähkömarkkinat avautuivat Suomessa vuonna 1998.

Sähkönsiirrosta sen sijaan maksetaan aina paikallisen yhtiön siirtomaksujen mukaan. Siirtoyhtiöt vastaavat siitä, että sähkö on aina käytettävissä eikä sähkökatkoista aiheudu suuria haittoja.

Sähköyhtiöt Suomessa – kymmeniä vaihtoehtoja sähköenergian ostoon

Koska sähköä voi ostaa miltä tahansa Suomen alueella toimivalta sähköyhtiöltä, voi kuluttaja valita sähköyhtiönsä ja sähkösopimuksen kymmenien eri vaihtoehtojen joukosta. Sähkön hinta vaihtelee eri sopimustyyppien ja yhtiöiden välillä, ja sähköyhtiöt kannattaakin aina vertailla ja kilpailuttaa ennen sähkösopimuksen tekemistä. Sähköä myyvät yritykset taistelevat asiakkuuksista kovasti, jonka johdosta sähköyhtiöitä vertailemalla on monesti mahdollista hankkia tuntuvia säästöjä sähkökuluihin. Parhaimmillaan edullinen sopimus voi tarkoittaa satojen eurojen säästöjä vuodessa. Oma energiayhtiö on siis syytä valita huolella.

Siirtoyhtiöt – ei mahdollista kilpailuttaa

Siinä missä sähköenergia on mahdollista kilpailuttaa sähköyhtiöiden välillä, ei samaa ole mahdollista tehdä sähkönsiirron kohdalla. Sähköyhtiö – eli energiayhtiö – vastaa yleensä vain sähköenergian myynnistä, ja erillinen siirtoyhtiö vastaa sähkönsiirrosta. Suomessa siirtoyhtiöt määräytyvät aina asuinalueen mukaan, joten siirtoyhtiön vaihto onnistuu vain vaihtamalla asuinpaikkakuntaa.

Sähköyhtiön valinta

Sähköyhtiö kannattaa valita huolella, sillä sitoutuminen ylihintaiseen määräaikaiseen sopimukseen voi koitua pitkässä juoksussa kalliiksi, etenkin sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvalle. Sähköyhtiöiden välillä on kuitenkin myös muita eroja kuin hinta. Se, mikä on paras sähköyhtiö, vaihtelee käyttökohteen ja tarpeen mukaan. Sähköyhtiön valinnassa kannattaa huomioida muutama eri seikka – käydään tässä läpi niistä tärkeimmät.

Sähkön hinta

Sähkön hinta on luonnollisesti yksi tärkeimmistä kriteereistä sähköyhtiöden vertailua tehdessä. Sähkön hinta vaihtelee eri sähköä myyvien yhtiöiden välillä monesti melko paljon, ja ensimmäisen vastaantulevan sopimuksen valinta voi tarkoittaa satojen eurojen menetystä vuositasolla.

Sähkösopimus – kesto ja tyyppi

Sähkön hinnan ohella toinen todella tärkeä tekijä sähköyhtiön valinnassa on sähkösopimus ja sen tyyppi. Sähköyhtiöt tarjoavat yleensä monia erilaisia sähkösopimuksia, ja asiaan perehtymättömälle oikeanlaisen sopimuksen valinta voi olla hankalaa.

Asiakaspalvelu ja kokemukset

Sähköyhtiöt kannattaa arvioida ennen valintaa myös asiakaspalvelun ja yrityksestä löytyvien kokemusten mukaan. Markkinoilla on ollut viime vuosina joitain kyseenalaisilla toimintamalleilla toimivia yrityksiä, jotka ovat mm. myyneet sähkösopimuksia eteenpäin. Yleensä nopea Googlaus aiheesta kertoo, millainen yhtiö on kyseessä.

Energian tuotantotapa

Sähköyhtiöt vaihtelevat jonkin verran energian tuotantotavan mukaan. Suomesta löytyy sähköyhtiöitä, jotka tuottavat ja toimittavat ainoastaan uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua energiaa. Kaikkien yritysten kohdalla tilanne ei kuitenkaan ole sama.

Sähköyhtiöitä ja niiden energiantuotantoa ja palvelukuvauksia valvoo Suomessa Energiavirasto. Energiavirasto valvoo sähköyhtiöiden toimintatapoja ja sitä, että sähkön oikea alkuperä vastaa sähköyhtiöiden ilmoittamaa kuvausta.

Suomalaiset sähköyhtiöt

Alla listattuna suurin osa suomalaisista sähköyhtiöistä. Listaan on pyritty keräämään kaikki kotimaiset sähköenergiaa myyvät yhtiöt, mutta joitain puutteita saattaa löytyä.

Äänekosken Energia Oy

Alajärven Sähkö Oy

Ekosähkö Oy

Enefit Oy

Energia 247

Esse Elektro-Kraft Ab

Fi-Nergy Voima Oy

Forssan Energia Oy

Fortum

GNP Energy

Haminan Energia Oy

Helen Oy

Herrfors Oy Ab

Iin Energia Oy

Ilmatar

Ilovirta (lopettanut)

Imatran Seudun Sähkö Oy

Jylhän Sähköosuuskunta

Karhu Voima Oy

Keravan Energia Oy

Keuruun Sähkö Oy

Koillis-Satakunnan Sähkö Oy

Kokemäen Sähkö Oy

Kokkolan Energia Oy

Korpelan Energia Oy

Kotimaan Energia Oy

Köyliön-Säkylän Sähkö Oy

Kronoby Elverk / Kruunupyyn Sähkölaitos

KSS Energia Oy

Kuoreveden Sähkö Oy

Kymenlaakson Sähkö Oy

Lahti Energia Oy

Lammaisten Energia Oy

Lankosken Sähkö Oy

Lännen Omavoima Oy

Lappeenrannan Energia Oy

Lehtimäen Sähkö Oy

Energiakauppa.fi

LoisteLappi

Loiste Sähkönmyynti Oy

Lumme Energia

Lumo Energia Oyj

Naantalin Energia Oyj

Nivos Energia Oy

Nordic Green Energy

Nurmijärven Sähkö Oy

Nykarleby Kraftverk Ab

Oomi Oy

Oulun Sähkönmyynti Oy

Oulun Seudun Sähkö

Outokummun Energia Oy

Paneliankosken Voima Oy

Parikkalan Valo Oy

Pohjois-Karjalan Sähkö Oy

Pori Energia Oy

Porvoon Energia Oy

Raseborgs Energi Ab – Raaseporin Energia Oy

Sallila Energia Oy

Seinäjoen Energia Oy

Sipoon Energia Oy

Tampereen Sähkölaitos Oy

Turku Energia Oy

Vaasan Sähkö Oy

Valkeakosken Energia Oy

Vantaan Energia

Väre Oy

Vatajankosken Sähkö Oy

Vattenfall Oy

Vetelin Energia Oy

Vihreä Älyenergia

Vimpelin Voima Oy

Halvin sähkösopimus minuutissa.

Suomessa sähköenergiaa voi tänä päivänä ostaa miltä tahansa sähköyhtiöltä, asuinpaikasta riippumatta. Kilpailuta nyt sähkösopimukset sivustollamme hetkessä ja säästä jopa 50% sähköenergian hinnassa.