Sähkösopimus kotiin hetkessä.

Löydä kotiisi sopivin sähkösopimus minuuteissa helppokäyttöisen vertailukoneemme avulla.

 • Kilpailutusta vuodesta 2019
 • Yli 1 200 000 käyttäjää
 • Yli 50 000 tilattua sopimusta

Mikä on sähkösopimus?

Päivitetty: 28.6.2022

Sähkösopimus tarkoittaa sopimusta, jolla sovitaan sähköenergian toimittamisesta valittuun käyttöpaikkaan (eli osoitteeseen). Sähkösopimuksella määritellään, kuka sopimuksen on tilannut, mikä on sähkön käyttöpaikka, paljonko sähkö maksaa ja mikä on sopimuksen voimassaoloaika.

Sähkönsiirto ja sähkövero laskutetaan erikseen paikallisen verkkoyhtiön toimesta, eikä sähkösopimus vaikuta näiden hintaan. Sähkösopimuksella sovitaan näin ollen vain sähköenergian toimittamisesta ja sähköenergiasta laskutettavasta hinnasta.

Sähkösopimuksen voi Manner-Suomessa tilata lähes miltä tahansa Suomessa sähköenergiaa myyvältä yhtiöltä. Sähkön hintaa voi näin ollen vertailla kaikkien Suomessa toimivien sähköyhtiöiden välillä, joka tekee sähkön kilpailuttamisesta helppoa.

Näin tilaat uuden sähkösopimuksen

Selvitä asuntosi sähkönkulutus

01

Kun kilpailutat sähkösopimusta, arvioi asuntosi sähkönkulutus joko edelliseltä sähkölaskulta tai vertailukoneestamme löytyvästä taulukosta.

Vertaa sähkösopimukset

02

Kun tiedät nykyisen kulutuksen ja tämänhetkisen sähkösopimuksesi hinnan, voit vertailla sähkösopimukset vertailukoneessamme.

Tilaa uusi sähkösopimus

03

Kun löydät vertailusta sinulle sopivimman sähkösopimuksen, onnistuu uuden sopimuksen tilaaminen vertailukoneen kautta muutamassa minuutissa.

Millainen sähkösopimus kannattaa valita?

Sähkösopimuksen valinnassa huomio kiinnittyy yleensä ensimmäisenä sähkön hintaan. Lopullinen sähkön hinta lasketaan kuitenkin eri kaavalla sähkösopimuksen tyypistä riippuen, joka saattaa vaikuttaa asiaan perehtymättömälle henkilölle sekavalta. 

Vertailukoneemme laskee arvioidut vuosikustannukset tarkasti hinnoittelutavasta riippumatta, jonka vuoksi uuden sähkösopimuksen valinta on helppoa eri hinnoittelutavoista huolimatta.

Tästä huolimatta sähkösopimukselta kannattaa tarkastaa seuraavat asiat:

 • Sähkön hinta
 • Hinnoittelutapa ja hintavakaus
 • Perusmaksun osuus
 • Voimassaoloaika

Vertailukoneeseen tarvitsee vain ilmoittaa arvioitu sähkön vuosikulutus, jonka jälkeen kone laskee automaattisesti arvioidut vuosikustannukset ja järjestää sähkösopimukset halvimmasta kalleimpaan. Sähkön vuosikulutus on helppo arvioida vertailukoneesta löytyvän taulukon avulla.

Vertailutaulukosta pääset myös tilaamaan uutta sähkösopimusta parilla klikkauksella.

sähkösopimus on helppoa tilata netissä

Miten uusi sähkösopimus tilataan?

Uuden sähkösopimuksen tilaaminen onnistuu sivustomme kautta muutamassa minuutissa. Sähköyhtiöstä riippuen sopimus joko tilataan sivustomme oman tilauslomakkeen kautta, tai sinut ohjataan linkkien kautta tilaamaan sopimus sähköyhtiön omalta sivustolta.

Tilauslomakkeemme kautta tilatun sopimuksen tiedot välitettään automaattisesti sähköyhtiölle.

Sähkösopimuksen tilauksessa asioihin vaikuttaa kuitenkin hieman se, oletko muuttamassa uuteen asuntoon ja mikä nykyisen sähkösopimuksesi tilanne on.

Kun olet vaihtamassa sähköyhtiötä

Jos olet vaihtamassa sähköyhtiötä toiseen mutta et ole muuttamassa, tarkasta ennen uuden sopimuksen tilaamista vanhan sähkösopimuksen tyyppi.

Jos nykyinen sopimuksesi on määräaikainen, et yleensä voi vaihtaa sähköyhtiötä toiseen kesken sopimuskauden ilman sopimussakkoa. Tällaisessa tilanteessa sinun täytyy siis odottaa, kunnes määräaikainen sopimus on päättymässä ennen kuin voit vaihtaa sähköyhtiötä. Vaihtoehtoisesti joudut maksamaan ylimääräisen maksun sopimuksen irtisanomisesta.

Mikäli nykyinen sopimus on toistaiseksi voimassa oleva, voit vaihtaa sopimuksen ja tilata uuden 14 vuorokauden irtisanomisajalla. Uusi sopimus voi näin ollen alkaa aikaisintaan 15 vuorokauden kuluttua tilaushetkestä.

Sähkösopimusta vaihtaessasi voit käytännössä aina valtuuttaa uuden sähköyhtiön irtisanomaan vanhan sähkösopimuksen puolestasi. Tämä asia kerrotaan sivustollamme tilauslomakkeella uuden sopimuksen tilauksen yhteydessä. Jos irtisanomisesta ei ole erillistä sähköyhtiön omalla tilauslomakkeella, hoitaa uusi sähköyhtiösi vanhan sopimuksen irtisanomisen puolestasi.

Kun olet muuttamassa

Muuton yhteydessä voi valita uuden sähkösopimuksen alkamaan muutaman päivän kuluttua, eli tavallista irtisanomisaikaa ei tässä tapauksessa tarvitse odotella. Tämä johtuu siitä, että uusi sähkösopimus tehdään muuton yhteydessä eri osoitteeseen.

Uusi sähkösopimus olisi kuitenkin hyvä tehdä hyvissä ajoin ennen muuttoa, sillä viime tipassa tehtävä sähköjen kytkentä voi tarkoittaa lisämaksuja. Sivustomme kautta emme myöskään pysty varmistamaan sähkösopimuksen voimaan astumista samalle tai seuraavalle päivälle – minimiaika tilaamisesta sopimuksen alkamiseen on yleensä viisi päivää.

Joskus uusi sähkösopimus on mahdollista saada voimaan uuteen kotiin myös välittömästi, mutta joissain tapauksissa sähköverkkoon kytkentä voi viedä aikaa muutaman päivän. Sähköverkkoon kytkennän voi teettää myös nopeallakin aikataululla jos sähköllä on kiire, mutta monet palveluntarjoajat veloittavat tästä palvelusta lisämaksun.

Uuteen kotiin muuttaessa määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanominen onnistuu ilman lisämaksuja. Muutto onkin ainoa tilanne, jossa määräaikainen sopimus on mahdollista irtisanoa veloituksetta.

Tarvitsetko sähköt voimaan heti?

Jos olet muuttanut tai juuri muuttamassa uuteen kotiin ja sinulla on tarve saada sähkösopimus voimaan heti (samalle tai seuraavalle päivälle), onnistuu tämä kokemustemme mukaan helpoiten Fortumin kanssa. Fortumilla voit tehdä sopimuksen nopeasti netissä, ja parhaassa tapauksessa sähköt kytketään asuntoosi parissa tunnissa tilaamisen jälkeen.

Lue lisää: Sähkösopimus heti

Sähkösopimusten eri hinnoittelutavat

Sähkön hinnoittelu vaihtelee sopimustyyppien mukaan, ja omaan käyttöön edullisin sopimustyyppi riippuu asumismuodosta. Tietyissä sähkösopimuksissa – kuten pörssisähkössä – on myös hinnoittelun vaihteluun liittyviä riskejä, jotka on hyvä tiedostaa ennen sopimuksen tilaamista. Käymme tässä kohtaa läpi yleisimmät sähkösopimusten tyypit ja niiden hyvät sekä huonot puolet.

Kiinteähintainen pakettisähkösopimus

Kiinteähintainen sähkösopimus on helppo ja huoleton valinta sekä kaikkein yksinkertaisin hinnoittelumuoto. Sopimuksesta maksetaan nimensä mukaan kiinteää kuukausihintaan, ja pakettiin sisältyy tietty määrä sähkönkulutusta (kWh) kuukaudessa. Ylimenevältä osuudelta laskutetaan sähköyhtiön hinnaston mukaan.

Kiinteähintaiset sopimukset ovat monesti hyvä vaihtoehto, kun sähkönkulutus on tasaista ja kulutuksen määrä melko tarkasti ennustettavissa. Tämä toteutuu usein kerrostaloasunnoissa, joihin pakettihintainen sopimus onkin usein sopiva valinta.

Kiinteässä sopimuksessa maksetaan lisähintaa, jos sähkönkulutus ylittää paketin kuukausittaisen käyttökaton. Maksettavan lisähinnan määrä veloitetaan yleissähkösopimusten tapaan sentteinä per kilowattitunti (snt / kWh).

Sivustomme tuotesivuilta näet, paljonko yli menevältä osuudelta laskutetaan kunkin pakettisopimuksen kohdalla.

Plussat

 • Helppo valinta tasaisen kulutuksen kotitalouteen
 • Tulevien kuukausien laskutus ennakkoon tiedossa
 • Joissain tapauksissa edullisin vaihtoehto

Miinukset

 • Hinta ei laske, vaikka sähköä kuluisi vähemmän
 • Monesti kallis, etenkin isoilla sähköyhtiöillä
 • Paketin yli menevältä osuudelta laskutetaan yleensä melko korkeaa hintaa

Yleissähkö

Yleissähkö on kaikkein suosituin sähkösopimuksen tyyppi. Se on myös hinnoittelultaan seuraavaksi yksinkertaisin sopimus heti kiinteän sopimuksen jälkeen.

Yleissähkössä sähköstä maksetaan kulutuksen mukaan laskutettavaa hintaa (snt / kWh) sekä – sopimuksesta riippuen – kuukausittain maksettavaa perusmaksua. Kaikissa sopimuksissa perusmaksua ei ole ollenkaan, jolloin hinta muodostuu 100% sähkön kulutuksen mukaan.

Yleissähkö on usein edullisin kerrostaloon

Kuukausimaksuton yleissähkösopimus ilman perusmaksua on monesti kaikkein edullisin vaihtoehto kerrostaloasujalle. Kerrostalossa sähkön kulutus on monesti niin pientä, että sähkölaskusta suurin osa koostuu perusmaksusta sähköenergian osuuden sijaan.

Näin ollen hankkiessa sähkösopimusta pienen kulutuksen talouteen kannattaa huomiota kiinnittää ensimmäisenä sopimuksen perusmaksun osuuteen sähkön hinnan sijaan.

Yleissähköstä vuositasolla maksettava hinta lasketaan seuraavasti:

[sähkönkulutus] * [sähköenergian kWh-hinta] + (12*[kiinteä kuukausimaksu])

Esimerkki: 2000 kWh vuodessa kuluttava kerrostaloyksiö. Sähkön hinta 5,09 c/kwh, perusmaksu 2 €/kk.

Vuosihinta: 2000 kWh * 0,059 €/kWh + (12kk * 2 €) = 142 €

Sähkösopimusta vertaillessasi sinun ei kuitenkaan tarvitse laskea ja vertailla eri sähkösopimusten hintoja manuaalisesti. Vertailukoneemme laskee eri sähkösopimusten vuosittaiset hinta-arviot automaattisesti, joka tekee vertailusta helppoa ja nopeaa.

Plussat

 • Määräaikaiset yleissähkösopimukset yleensä parhaita sähkötarjouksia
 • Sähköstä laskutetaan kulutuksen mukaan
 • Voit pienentää sähkölaskua vähentämällä sähkönkulutusta
 • Yleensä edullisin valinta pienen kulutuksen kerrostaloasuntoon

Miinukset

 • Sähkön hinta sama vuoden- ja vuorokaudenajasta riippumatta
 • Ei mahdollisuutta optimoida sähkönkulutusta halvemmalle ajankohdalle sähkölämmitteisessä talossa
 • Toistaiseksi voimassa oleva yleissähkösopimus ei välttämättä ole edullinen – vertaa siis sopimukset!

Yösähkö

Yösähkössä sähkön hinta vaihtelee vuorokaudenajan mukaan. Yöllä sähkö on halvempaa, ja päivällä kalliimpaa. Sähköyhtiöiden ostamassa pörssisähkössä hinta vaihtelee vuorokaudenajan mukaan, jonka vuoksi eri hintaista sähköä voidaan tarjota myös asiakkaille.

Yösähkö ei käytännössä ole järkevä valinta monelle kerrostaloasujalle – paitsi heille, jotka kuluttavat sähköä enemmän öisin kuin päivisin.

Yösähkö voi kuitenkin tuoda säästöjä sähkölämmitteisen omakotitalon omistajalle, joka hyödyntää yösähkön edullisempaa hintaa optimoimalla sähkölämmitystä yöajalle.

Plussat

 • Mahdollista optimoida sähkönkulutusta halvemmalle yösähkölle
 • Voi olla yleissähköä halvempi vaihtoehto sähkölämmitteisessä omakotitalossa

Miinukset

 • Sähkö yleensä päivällä kalliimpaa kuin yleissähkösopimuksella
 • Yleensä sopii vain sähkölämmitteiseen omakotitaloon
 • Optimoinnista huolimatta yleensä kalliimpi kuin pörssisähkösopimus

Kausisähkö

Kausisähkössä on vuodenajan mukaan vaihtuva hinnoittelu. Kausisähkössä on yleensä kaksi eri hintaa: sähkön hinta kesäaikaan ja hinta talvitaikaan. Talviajan sähkö on kalliimpaa, johtuen pörssisähkön kalliimmista hinnoista talvella.

Plussat

 • Sähkö halvempaa kesällä
 • Voi tuoda säästöjä, jos sähköä kuluu jostain syystä kesällä paljon

Miinukset

 • Sähkö yleensä talvella kalliimpaa kuin yleissähkösopimuksella
 • Optimoinnista huolimatta yleensä kalliimpi kuin pörssisähkösopimus

Pörssisähkö

Pörssisähkö on sopimustyyppi, jossa sähkön hinta muodostuu Suomen Nord Pool -sähköpörssin spot-hintaan (snt / kwh) pohjautuen. Pörssisähkössä sähköstä maksetaan kulutuksen mukaan spot-hinta, sähköyhtiön marginaali ja sopimuksesta riippuen myös kiinteä kuukausimaksu.

Pörssisähkö poikkeaa muista sähkösopimustyypeistä merkittävästi sen osalta, että sähköstä maksetaan aina sen hetkistä markkinahintaa. Tämä voi olla hyvä tai huono asia – pörssisähkön riskit ovat tulleet esille vahvasti vuoden 2021 loppupuolella, jolloin pörssisähkön markkinahinta nousi pahimmillaan jopa 124 senttiin kilowattitunnilta.

Kiinteän kuukausimaksun vuoksi pörssisähkö ei yleensä ole optimaalinen valinta pieneen kerrostaloasuntoon.

Pörssisähkö yleensä halvin pitkällä aikavälillä

Vaikka markkinahinnat ovat heilahdelleet todella rajusti vuoden 2021 loppupuolelta alkaen, on pörssisähkössä sähköenergiasta maksettava hinta ollut tutkitusti pitkällä aikavälillä halvempaa kuin missään muussa sähkösopimustyypissä.

Pörssisopimuksessa sähkön hinta voi kuitenkin vaihdella hyvinkin paljon vuoden, vuodenajan ja vuorokaudenajan mukaan, jonka vuoksi pörssisähkö voi pahimmillaan olla vaarallinen valinta.

Pörssisähkön hintavaihteluiden riskeistä onkin saatu nähdä konkreettisia esimerkkejä talvella 2021-2022, kun pörssisähkön hinta kävi talvella hetkellisesti jopa yli 124:ssa sentissä.

Sähkölaskut voivat paljon kuluttavassa taloudessa vaihdella pörssisähkön kanssa eri kuukausien välillä hyvinkin paljon, jonka vuoksi tätä sopimustyyppiä käyttävällä tulisikin olla riittävästi reserviä jotta vaihtelut eivät heti tunnu omassa taloudessa.

Vaikka pörssisähkö on jonkin verran epävarma ja vaikeasti ennustettava valinta, on se kuitenkin tähän mennessä ollut pitkällä aikavälillä halvin sopimustyyppi.

Sähköstä maksettavaa hintaa ei pörssisähkön kohdalla tulisikaan yleensä vertailla eri kuukausien välillä, vaan hintaa kannattaa tarkastella esim. 1-2 vuoden aikajänteellä. Pitkällä aikavälillä hinnat yleensä tasaantuvat, jolloin lyhytaikaiset vaihtelut eivät sekoita keskiarvoja.

Pörssisähkön ennustettavuus hankalaa

Vuositasolla sähkön hinnan laskeminen pörssisähkössä on hankalampaa kuin yleissähkössä, koska sähkön hinta lasketaan hetkittäin vaihtuvan spot-hinnan mukaan. Näin ollen tarkan hinnan laskemiseen täytyisi tietää vuoden jokaisen tunnin spot-hinta ja vuoden jokaisen tunnin sähkönkulutus.

Vertailutaulukkomme laskuri laskee arvioidun vuosikustannuksen historiallisiin toteutuneisiin keskihintoihin perustuen, joten muuttuvaa kulutusta ja spot-hintaa ei huomioida. Tästä johtuen todellinen hinta voi jonkin verran poiketa arviosta, mikäli sähköä esimerkiksi käytetään enemmän eri vuoden- tai vuorokaudenaikoina.

Plussat

 • Edullisin valinta suuren kulutuksen kotitalouksiin pitkällä aikavälillä tarkasteltuna
 • Sähköä saa aina markkinahintaan
 • Mahdollisuus optimoida sähkönkulutusta halvemmille tunneille

Miinukset

 • Sähköstä on aina maksettava markkinahintaa – olipa se kuinka korkea tahansa
 • Lyhyen aikavälin vaihtelut voivat olla todella suuria
 • Hintavaihtelujen vuoksi säästössä tulisi olla aina riittävästi reserviä mahdollisten korkeampien sähkölaskujen varalle

Sähkösopimuksen voimassaolo

Hinnoittelun lisäksi sähkösopimuksissa on eroja sopimuksen keston suhteen. Käytännössä kesto jakaaantuu kahteen eri kategoriaan: määräaikaiseen ja toistaiseksi voimassa olevaan sopimukseen.

Määräaikainen sopimus

Määräaikainen sähkösopimus on voimassa kiinteän pituisen ajan, yleensä 12 tai 24 kuukautta. Toisinaan vertailuissa näkyy myös muita pituuksia – kuten 3 kk tai 36 kk.

Määräaikainen sähkösopimus ei kuitenkaan voi sitoa asiakasta pidemmäksi ajaksi kuin 24 kk. 36 kk sopimus on siis mahdollista irtisanoa asiakkaan puolelta 24 kk jälkeen, mutta sähköyhtiö ei voi irtisanoa sopimusta ennen 36kk rajapyykkiä.

Maksimissaan 24 kk mittainen määräaikainen sopimus on mahdollista irtisanoa asiakkaan puolelta vain muuton yhteyessä, tai joissain tapauksissa erillisestä lisämaksusta.

Varmista määräaikaisen sopimuksen hintavakaus ennen tilausta

Määräaikaisen sopimuksen hinta on monesti sama koko sopimuskauden ajan, ja usein sähköyhtiöt tarjoavatkin määräaikaisia sopimuksia edullisemmin kuin toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia.

Joissain määräaikaisissa sähkösopimuksissa hinta voi kuitenkin muuttua sopimuskauden aikana. Jotkin sähköyhtiöt markkinoivat määräaikaisia sähkösopimuksia, joissa edullinen tarjoushinta on voimassa vain ensimmäisen kuukauden tai kuukausien ajan. Nämä sähkösopimukset ovat monesti asiakkaalle harhaanjohtavia – hinta voi vaikuttaa todella edulliselta, mutta saattaa muuttua huomattavasti kalliimmaksi kesken sopimuskauden.

Tämä ei ole sähköyhtiöiden puolelta laitonta, koska hinnan muuttuminen on mainittu sopimusehdoissa. Sopimusehdot kannattaa siis katsoa läpi tarkkaan ennen määräaikaisen sopimuksen tilaamista.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on nimensä mukaisesti voimassa toistaiseksi, ja on mahdollista irtisanoa milloin tahansa 14 vuorokauden irtisanomisajalla. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus mahdollistaa näin ollen sähkösopimusten kilpailutuksen ja sopimuksen vaihtamisen lähes niin usein kuin haluaa.

Hinta toistaiseksi voimassa olevissa sähkösopimuksissa on kuitenkin yleensä kalliimpi kuin määräaikaisissa sopimuksissa.

Sähköntuotanto

Sähkösopimusta tilatessa voit valita, millä keinolla energia on tuotettu. Sähköenergiaa tuotetaan Suomessa monin eri tavoin, ja energiantuotantomuodot poikkeavat toisistaan mm. päästöjen osalta.

Vertailussamme voit filtteröidä sopimukset sähköntuotantotavan mukaan. Monien sopimusten kohdalla on myös mahdollista valita lisähintaan tietty tuotantotapa. Mikäli haluat, voit valita esimerkiksi vain tuulivoimalla tuotettua sähköä omaan sopimukseesi.

Energiaa tuotetaan Suomessa yhä tuotantomuodoilla, jotka eivät ole päästöjen kannalta optimaalisia. Valitsemalla ympäristöystävällistä energiaa käyttävän sähkösopimuksen olet osaltasi mukana vaikuttamassa siihen, millä muodoilla sähköä tuotetaan Suomessa tulevaisuudessa.

Sopivin sähkösopimus eri asumismuodoille

Sama sähkösopimus ei ole aina sopivin kaikkiin kohteisiin. Esimerkiksi vähän sähköä kuluttavaan kerrostaloasuntoon paras sähkösopimus ei yleensä ole saman tyyppinen kuin sähkölämmitteiseen omakotitaloon.

Omakotitalo

Omakotitalossa ratkaiseva tekijä on se, miten taloa lämmitetään. Sähkölämmitteiseen omakotitaloon jossa yösähkön hyödyntäminen on mahdollista, sopivin sähkösopimus on monesti pörssisähkö. Pörssisähkö on yleensä pitkällä aikavälillä edullisin sopimus. Pörssisopimuksissa sähkön hinta voi kuitenkin vaihdella paljon, joten vaihteluihin sähkölaskujen suuruudessa on hyvä varautua.

Kerrostalo

Kerrostaloasunnossa pörssisähkö ei välttämättä ole paras valinta, sillä useimmiten sähkönkulutusta ei voi optimoida – muuta kuin oman unirytmin kääntämisellä. Lisäksi pörssisähkösopimuksissa on yleensä muutaman euron kiinteä kuukausimaksu, jonka vuoksi se ei yleensä ole edullisin vaihtoehto kerrostaloasuntoon, jossa sähkönkulutus on vähäistä.

Useimmiten kerrostaloasunnoissa halvin vaihtoehto on hankkia kuukausimaksuton sähkösopimus, jolloin sähköyhtiön lasku koostuu pelkästään käytetyn energian hinnasta. Sähköenergian kWh-hinta tällaisissa sopimuksissa on yleensä hieman kalliimpaa kuin esimerkiksi pörssisähkössä, mutta kulutuksen vähyyden vuoksi sähkön hinnan pieni nousu ei vaikuta kokonaiskuvaan.

Mitä sähkösopimukseen ei sisälly?

Sähkösopimuksella laskutettavan sähköenergian lisäksi käyttäjältä laskutetaan myös sähkövero ja sähkön siirtohinta – yleensä eri laskulla kuin sähköenergian hinta. Tämä siksi, koska sähkövero ja sähkönsiirto laskutetaan paikallisen verkkoyhtiön toimesta.

Sähköveroa ja sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa eikä sähkösopimus vaikuta näiden hintaan. Sähkövero on kaikille henkilöille sama, ja sähkön siirtohinnat määräytyvät asuinpaikkakunnan mukaan.

Koska sähkönsiirto ja sähkövero ei liity sähkösopimukseen, saatat saada kaksi erillistä sähkölaskua – paitsi, jos siirtoyhtiösi ja sähköyhtiösi on sama yritys. Näin asian ei kuitenkaan tarvitse olla, sillä sähköenergiaa voi ostaa miltä tahansa suomalaiselta sähköyhtiöltä.

Usein kysyttyä

Mitä pitää ottaa huomioon sähkösopimusta tehdessä?

Sähkösopimusta tehdessä on otettava huomioon, paljonko sähköä kuluu omassa kotitaloudessa. Helpoiten oman talouden sähkönkulutuksen saa selville aiemmista sähkölaskuista, tai nykyisen sähköyhtiösi verkkopalvelusta.

Miltä sähköyhtiöltä voin tilata sopimuksen?

Sähkösopimus on mahdollista tehdä minkä tahansa Manner-Suomen alueella toimivan sähköenergiaa myyvän yhtiön kanssa. Voit siis halutessasi tilata Fortumin, Helenin, Oomin, Vattenfallin, Väreen, Kotimaan Energian, Lumo Energian, KSS Energian, Karhu Voiman, KSOY:n, Nordic Green Energyn, Lumme Energian tai minkä tahansa muun sähköyhtiön sähkösopimuksen. Suomesta löytyy kymmeniä sähköyhtiöitä, jonka vuoksi sopimukset kannattaa vertailla tarkkaan.

Suurimman ja tunnetuimman yhtiön sähkösopimus ei välttämättä ole paras tai halvin vaihtoehto. Monesti sähköä voi saada edullisemmin pienemmiltä yhtiöiltä.

Miksi saan kaksi sähkölaskua?

Sähkön ostamisessa on huomioitava kaksi eri asiaa: sähköenergian hinta sekä sähkön siirtohinta. Sähkösopimusta hankkiessasi voit vertailla energiaa myyvien yhtiöiden hintoja ja valita sähköyhtiöksi minkä tahansa suomalaisen sähköyhtiön. Sähkön siirto sen sijaan tapahtuu aina paikallisen siirtoyhtiön toimesta, ja sähkön siirto myös hinnoitellaan erikseen. Sähkönsiirrosta vastaavaa yritystä et siis voi vaihtaa – se määräytyy aina automaattisesti asuinpaikkakunnan mukaan. Sähkön siirrosta maksettavaan hintaan ei näin ollen myöskään ole mahdollista vaikuttaa.

Jotkin siirtoyhtiöt myös myyvät sähköä, joten tällaisen yrityksen kanssa sopimuksen tehdessä et saa erillisiä laskuja eri yhtiöiltä, mikäli teet sähkösopimuksen alueesi siirtoyhtiön kanssa.

Kannattaako ottaa määräaikainen sähkösopimus?

Määräaikainen sähkösopimus on yleensä edullisin sähkösopimustyyppi. Määräaikaisen sähkösopimuksen valinnassa kannattaa aina tarkastaa hintavakaus ennen sopimuksen tilaamista.

Mikäli sähkön hinta voi muuttua kesken sopimuskauden tai hinta on sidottu sähkön markkinahintoihin, ei tällaista määräaikaista sopimusta kannata tilata. Sen sijaan määräaikainen yleissähkösopimus, jossa hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan, on turvallinen valinta.

Kannattaako hankkia sähkösopimus ilman perusmaksua?

Sähkösopimus ilman perusmaksua eli kuukausimaksuton sähkösopimus on yleensä halvin vaihtoehto pieniin kerrostaloasuntoihin. Kerrostaloasunnossa sähköä kuluu yleensä hyvin vähän, jonka vuoksi sähkölaskun kokonaishintaan vaikuttaa enemmän sähkösopimuksen perusmaksu kuin sähkön hinta.

Mikä sähkösopimus on halvin?

Tällä hetkellä vertailumme halvin sähkösopimus on KSS Kampanja 24kk, jolla sähköä saa nyt hintaan 12,19 snt/kWh ilman perusmaksua. Pieniin kohteisiin halvimmat sähkösopimukset ovat Fortumin pakettisopimukset, jotka löytyvät vertailustamme.

Omaan talouteen halvin sähkösopimus löytyy vertailukoneemme avulla. Vertailukone laskee automaattiesti annetun vuosikulutuksen mukaan, mikä on halvin sähkösopimus juuri sinun tarpeisiisi.

Mikä on paras sähkösopimus opiskelijalle?

Opiskelijoille on toisinaan sähköyhtiöillä tarjolla normaalia edullisempia tarjoussopimuksia. Usein nämä ”opiskelijoiden sähkösopimukset” eivät todellisuudessa ole halvempia kuin muutkaan sopimukset. Vertaile siis sähkösopimukset (myös pörssisähkö) ennen sähkösopimuksen tilaamista, vaikka jotkin sähköyhtiöt mainostaisivatkin opiskelijoille edullisempaa sähköä.

Katso vertailu: Opiskelijan sähkösopimukset

Voiko sähkösopimuksen saada ilman luottotietoja?

Sähkösopimus on mahdollista saada ilman luottotietoja. Sähkö määritellään Suomessa perusoikeuksiin kuuluvaksi asiaksi, jonka myynnistä yhtiöt eivät voi kieltäytyä maksuhäiriömerkintään vedoten. Sähköyhtiö voi kuitenkin periä luottotiedottomalta ylimääräisen vakuuden. Asia onkin hyvä selvittää hyvissä ajoin ennen muuttoa tai sopimuksen tilaamista.

Miksi sähkösopimusten vertailu kannattaa?

Sähkösopimusten vertailu ja kilpailutus kannattaa tehdö aina kun mahdollista. Monesti sähköä myydään niin ständimyyjien kuin puhelinmyyjienkin toimesta, jolloin ostaja ei pääse vertailemaan hintoja sähköyhtiöiden välillä.

Ständiltä tai puhelinmyyjältä ostettu sähkösopimus ei usein olekaan markkinoiden edullisin. Asiaa on myös vaikeaa varmistaa ständillä tai puhelimessa – myyjät harvoin kertovat näissä tilanteissa markkinoiden yleistä hintatasoa.

Sähkösopimusten vertailu netissä helpottaa sähkön ostamista, ja eri sähkösopimusten vertailun voi tehdä rauhassa ennen sopimuksen tilaamista.

Miten sähkösopimuksen kilpailutus tapahtuu?

Sähkösopimuksen kilpailutus tapahtuu vertailemalla markkinoilta löytyviä sähkösopimuksia nykyiseen sähkösopimukseesi. Kilpailutus on helppo tapa säästää rahaa, ja aikaa kilpailutukseen kuluu vain minuutteja.
Sähkön kilpailutus tapahtuu seuraavasti:

 1. Etsi edellinen sähkölaskusi ja katso laskulta sähkönkulutus ja nykyisen sähkösopimuksen hinta
 2. Vertaile markkinoilta löytyviä sähkösopimuksia sivustomme vertailukoneella

 3. Jos löysit vertailusta edullisemman sähkösopimuksen, tilaa uusi sopimus. Tilaaminen vie vain minuutteja. Uusi sähköyhtiö irtisanoo vanhan sopimuksen puolestasi, mikäli se on toistaiseksi voimassa oleva. Huomioi kuitenkin, ettei määräaikaista sähkösopimusta voi vaihtaa kesken sopimuskauden.

Miten sähkösopimuksen voi irtisanoa?

Määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanominen on mahdollista ilman lisäkuluja ainoastaan muuton yhteydessä. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen irtisanominen onnistuu kahden viikon irtisanomisajalla.

Kun vaihdat sähkösopimuksen toiselle yhtiölle, uusi sähköyhtiö irtisanoo yleensä vanhan sopimuksen puolestasi.

Miten sähkön hinta määräytyy?

Sähkön kWh-hinta määräytyy eri sähkösopimuksissa eri tavoin. Voit valita sähkösopimuksen tilaamisen yhteydessä, mitä hinnoittelumallia käyttävän sopimuksen haluat. Tämän artikkelin alkuosiossa on kerrottu, miten sähkö hinnoitellaan eri sopimuksissa. Sähkön kWh-hinta vaihtelee mm. sopimustyypin ja sähköyhtiön mukaan.

Uutta sähkösopimusta tilatessa saat valita, miltä sähköyhtiöltä haluat ostaa sähköenergiaa. Tämän vuoksi sähkön kilpailutus onkin hyvin tärkeää – paras sähkösopimus löytyy nopeasti, kun voit tehdä vertailun yhdellä sivustolla.

Miltä sähköyhtiöltä sähkösopimus kannattaa tilata?

Sähkösopimuksen voi tilata Manner-Suomen alueella lähes miltä tahansa sähköenergiaa myyvältä yhtiöltä. Vaikka siirtomaksut määräytyvät aina paikallisen verkkoyhtiön mukaan, voi sähköenergian hinnassa säästää vaihtamalla edullisempaan sopimukseen. Sähkön laatu on sama sähköyhtiöstä riippumatta, joten sähkösopimuksen kilpailuttaminen on helppo tapa säästää arjen menoissa.

Eri sähkösopimustyyppien hinnoittelutavat poikkeavat hieman toisistaan, mutta sivustomme vertailukone laskee sinulle edullisimman sopimustyypin taloutesi sähkönkulutukseen perustuen. Voit myös lukea lisää eri sähkösopimusten hinnoittelutavoista sivustollamme.

Halvin sähkösopimus minuutissa.

Suomessa sähköenergiaa voi tänä päivänä ostaa miltä tahansa sähköyhtiöltä, asuinpaikasta riippumatta. Kilpailuta nyt sähkösopimukset sivustollamme hetkessä ja säästä jopa 50% sähköenergian hinnassa.