Sähkösopimus – vertaa, kilpailuta & tilaa uusi sopimus netissä

Sähkösopimus tarkoittaa sopimusta, jolla sovitaan sähköenergian toimittamisesta valittuun käyttöpaikkaan (eli osoitteeseen). Sähkösopimuksella määritellään, kuka sähkösopimuksen on tilannut, mikä on sähkön käyttöpaikka, paljonko sähkö maksaa ja mikä on sopimuksen voimassaoloaika.

Sähkönsiirto ja sähkövero laskutetaan erikseen paikallisen verkkoyhtiön toimesta, eikä sähkösopimus vaikuta näiden hintaan. Sähkösopimuksella sovitaan näin ollen vain sähköenergian toimittamisesta ja sähköenergiasta laskutettavasta hinnasta.

Sähkösopimuksen voi Manner-Suomessa tilata miltä tahansa Suomessa sähköenergiaa myyvältä yhtiöltä. Sähkön hintaa voi näin ollen vertailla kaikkien Suomessa toimivien sähköyhtiöiden välillä, joka tekee sähkön kilpailuttamisesta helppoa.

Millainen sähkösopimus kannattaa valita?

Sähkösopimuksen valinnassa huomio kiinnittyy yleensä ensimmäisenä sähkön hintaan. Lopullinen sähkön hinta lasketaan kuitenkin eri kaavalla sähkösopimuksen tyypistä riippuen, joka voi vaikuttaa asiaan perehtymättömälle henkilölle sekavalta. 

Käytännössä sähkösopimuksen valinnassa kannattaa huomioida seuraavat asiat:

  • Sähkön hinta
  • Hinnoittelutapa ja hintavakaus
  • Perusmaksun osuus
  • Voimassaoloaika

Helpoiten uusi ja omaan käyttöön edullisin sähkösopimus löytyy vertailukoneemme avulla. Vertailukoneeseen tarvitsee vain ilmoittaa arvioitu sähkön vuosikulutus, jonka jälkeen kone laskee automaattisesti arvioidut vuosikustannukset ja järjestää sähkösopimukset halvimmasta kalleimpaan – sopimuksen hinnoittelutavasta riippumatta.

Vertailutaulukosta pääset myös tilaamaan uutta sähkösopimusta parilla klikkauksella.

Siirry vertailukoneeseen >

Miten uusi sähkösopimus tilataan?

Uuden sähkösopimuksen tilaaminen onnistuu sivustomme kautta muutamassa minuutissa. Sähköyhtiöstä riippuen sopimus joko tilataan sivustomme oman tilauslomakkeen kautta, tai sinut ohjataan linkkien kautta tilaamaan sopimus sähköyhtiön omalta sivustolta.

Tilauslomakkeemme kautta tilatun sopimuksen tiedot välitettään automaattisesti sähköyhtiölle.

Sähkösopimuksen tilauksessa asioihin vaikuttaa kuitenkin hieman se, oletko muuttamassa uuteen asuntoon ja mikä nykyisen sähkösopimuksesi tilanne on.

Kun olet vaihtamassa sähköyhtiötä

Jos olet vaihtamassa sähköyhtiötä toiseen mutta et ole muuttamassa, tarkasta ennen uuden sopimuksen tilaamista vanhan sähkösopimuksen tyyppi. Jos nykyinen sopimuks on määräaikainen, et voi vaihtaa sähköyhtiötä toiseen kesken sopimuskauden ilman sopimussakkoa. Tällaisessa tilanteessa sinun täytyy siis odottaa, kunnes määräaikainen sopimus on päättymässä ennen kuin voit vaihtaa sähköyhtiötä tai maksaa ylimääräinen maksu sopimuksen irtisanomisesta.

Mikäli nykyinen sopimus on toistaiseksi voimassa oleva, voit vaihtaa sopimuksen ja tilata uuden 14 vuorokauden irtisanomisajalla. Uusi sopimus voi näin ollen alkaa aikaisintaan 15 vuorokauden kuluttua siitä, kun tilaat sen.

Sähkösopimuksesta ja sähköyhtiöstä riippuen saatat joutua irtisanomaan vanhan sopimuksen itse, tai saatat pystyä valtuuttamaan uuden yhtiön irtisanomaan vanhan sopimuksen. Tämä asia varmistetaan tilauslomakkeella tilauksen yhteydessä. Jos irtisanomisesta ei ole erillistä mainintaa, hoitaa uusi sähköyhtiösi yleensä vanhan sopimuksen irtisanomisen puolestasi.

Kun olet muuttamassa

Muuton yhteydessä voi valita uuden sähkösopimuksen alkamaan muutaman päivän kuluttua, eli tavallista irtisanomisaikaa ei tässä tapauksessa välttämättä tarvitse odotella. Uusi sähkösopimus olisi kuitenkin hyvä tehdä hyvissä ajoin ennen muuttoa, sillä viime tipassa tehtävä sähköjen kytkentä voi tarkoittaa lisämaksuja. Sivustomme kautta emme myöskään pysty varmistamaan sähkösopimuksen voimaan astumista samalle tai seuraavalle päivälle – paitsi yhdelle sopimukselle (lue lisätiedot tästä artikkelista).

Yleensä uusi sähkösopimus on mahdollista saada voimaan uuteen kotiin välittömästi, mutta joissain tapauksissa sähköverkkoon kytkentä voi viedä aikaa muutaman päivän. Sähköverkkoon kytkennän voi teettää myös nopeallakin aikataululla jos sähköllä on kiire, mutta monet palveluntarjoajat veloittavat tästä palvelusta ekstraa.

Uuteen kotiin muuttaessa määräaikaisen sopimuksen irtisanominen onnistuu ilman lisämaksuja. Muutto onkin ainoa tilanne, jossa määräaikainen sähkösopimus on mahdollista irtisanoa veloituksetta.

Kun tarvitset sähköt heti

Jos olet muuttanut tai juuri muuttamassa uuteen kotiin ja sinulla on tarve saada sähkösopimus voimaan heti, onnistuu tämä kokemustemme mukaan helpoiten Fortumin kanssa. Fortumilla voit tehdä sopimuksen nopeasti netissä, ja parhaassa tapauksessa sähköt kytketään asuntoosi parissa tunnissa tilaamisen jälkeen.

Lue lisää: Sähkösopimus heti

Sähkösopimusten hinnoittelutavat

Sähkön hinnoittelu vaihtelee sopimustyyppien mukaan, ja omaan käyttöön paras sopimustyyppi vaihtelee oman asumismuodon mukaan. Tietyissä sähkösopimuksissa on myös hinnoittelun vaihteluun liittyviä riskejä, jotka on hyvä tiedostaa ennen sopimuksen tilaamista. Käymme tässä kohtaa läpi yleisimmät sähkösopimusten tyypit ja niiden hyvät sekä huonot puolet.

Kiinteähintainen sähkösopimus

Kiinteähintainen sähkösopimus on helppo ja huoleton valinta sekä kaikkein yksinkertaisin hinnoittelumuoto. Sopimuksesta maksetaan nimensä mukaan kiinteää kuukausihintaan, ja tämän hinnan puitteissa voi käyttää tietyn määrän sähköä kuukaudessa. Ylimenevältä osuudelta laskutetaan sähköyhtiön hinnaston mukaan.

Kiinteät sopimukset ovat vertailussamme lähes poikkeuksetta kuitenkin kaikkein kalleimpia vaihtoehtoja. Kyseessä onkin lähinnä sähköyhtiöiden markkinointikikka – sama sähkö on saatu paketoitua kalliimmaksi paketiksi, joka saadaan näyttämään vaivattomalta ja helpolta valinnalta.

Kiinteässä sopimuksessa myös maksetaan lisähintaa, jos sähkönkulutus ylittää paketin käyttökaton.

Yleissähkö

Yleissähkö on seuraavaksi yksinkertaisin sopimus heti kiinteän sopimuksen jälkeen. Yleissähkössä sähköstä maksetaan kulutuksen mukaan laskutettavaa hintaa (c / kWh) sekä – sopimuksesta riippuen – kuukausittain maksettavaa perusmaksua. Kaikissa sopimuksissa perusmaksua ei ole ollenkaan, jolloin hinta muodostuu 100% sähkön kulutuksen mukaan.

Yleissähkö on usein edullisin kerrostaloon

Kuukausimaksuton yleissähkösopimus ilman perusmaksua on yleensä kaikkein edullisin vaihtoehto kerrostaloasujalle. Kerrostalossa sähkön kulutus on monesti niin pientä, että sähkölaskusta suurin osa koostuu perusmaksusta sähköenergian osuuden sijaan.

Näin ollen hankkiessa sähkösopimusta pienen kulutuksen talouteen kannattaa huomiota kiinnittää ensimmäisenä sopimuksen kuukausihintaan sähkön hinnan sijaan.

Yleissähköstä vuositasolla maksettava hinta lasketaan seuraavasti:

[sähkönkulutus] * [sähköenergian kWh-hinta] + (12*[kiinteä kuukausimaksu])

Esimerkki: 2000 kWh vuodessa kuluttava kerrostaloyksiö. Sähkön hinta 5,09 c/kwh, perusmaksu 2 €/kk.

Vuosihinta: 2000 kWh * 0,059 €/kWh + (12kk * 2 €) = 142 €

Voit laskea arvioidut hinnat automaattisesti eri sähkösopimuksille vertailukoneellamme

Yösähkö

Yösähkö on sähkösopimustyyppi, jossa sähkön hinta vaihtelee vuorokaudenajan mukaan. Yöllä sähkö on halvempaa, ja päivällä kalliimpaa. Hintaero perustuu sähköyhtiöiden ostaman pörssisähkön hintaeroon vuorokaudenajan mukaan, jonka vuoksi erihintaista sähköä voidaan tarjota myös asiakkaille.

Yösähkö ei käytännössä ole järkevä valinta monelle kerrostaloasujalle – paitsi heille, jotka kuluttavat sähköä enemmän öisin kuin päivisin.

Käytännössä yösähkö tuo kuitenkin säästöjä pääosin sähkölämmitteisen omakotitalon omistajalle, jossa yösähköä voidaan hyödyntää optimoimalla sähkölämmityksen sähkönkulutusta yöajalle.

Kausisähkö

Vuodenajan mukaan vaihtuva hinnoittelu. Kausisähkössä on yleensä kaksi eri hintaa: sähkön hinta kesäaikaan ja hinta talvitaikaan. Talviajan sähkö on kalliimpaa, johtuen sähkön kulutuksen kasvamisesta talvella.

Pörssisähkö

Pörssisähkö on sopimustyyppi, jossa sähkön hinta muodostuu Suomen Nord Pool -sähköpörssin spot-hinnan (c/kwh) pohjalta. Pörssisähkössä sähköstä maksetaan kulutuksen mukaan spot-hinta, sähköyhtiön marginaali ja sopimuksesta riippuen myös kiinteä kuukausimaksu.

Kiinteän kuukausimaksun vuoksi pörssisähkö ei monesti ole optimaalinen valinta pieneen kerrostaloasuntoon. Plussana pörssisähkössä on se, että sähköä saa aina senhetkiseen markkinahintaan.

Pörssisähkö yleensä halvin pitkällä aikavälillä

Pörssisähkössä sähköenergiasta maksettava hinta on ollut tutkitusti pitkällä aikavälillä halvempaa kuin missään muussa sähkösopimustyypissä. Pörssisopimuksessa sähkön hinta voi kuitenkin vaihdella hyvinkin paljon vuoden, vuodenajan ja vuorokaudenajan mukaan, jonka vuoksi pörssisähkö voi tuntua jopa pelottavalta valinnalta.

Sähkölaskut voivat paljon kuluttavassa taloudessa vaihdella pörssisähkön kanssa eri kuukausien välillä hyvinkin paljon, jonka vuoksi tätä sopimustyyppiä käyttävällä tulisikin olla riittävästi reserviä jotta vaihtelut eivät heti tunnu omassa taloudessa.

Vaikka pörssisähkö voi tuntua epävarmalta ja vaikeasti ennustettavalta valinnalta, on se kuitenkin tähän mennessä ollut pitkällä aikavälillä halvin sopimustyyppi.

Sähköstä maksettavaa hintaa ei tulisikaan yleensä vertailla eri kuukausien välillä, vaan hintaa kannattaa katsoa esim. 1-2 vuoden aikavälillä. Tällä välillä hinnat yleensä tasaantuvat, jolloin väliaikaiset vaihtelut sähkön hinnassa eivät sekoita keskiarvoja.

Pörssisähkön ennustettavuus hankalaa

Vuositasolla sähkön hinnan laskeminen pörssisähkössä on hankalampaa kuin yleissähkössä, koska sähkön hinta lasketaan hetkittäin vaihtuvan spot-hinnan mukaan. Näin ollen tarkan hinnan laskemiseen täytyisi tietää vuoden jokaisen tunnin spot-hinta ja vuoden jokaisen tunnin sähkönkulutus.

Vertailutaulukkomme laskuri laskee arvioidun vuosikustannuksen edellisen vuoden keskihintaan perustuen, joten muuttuvaa kulutusta ja spot-hintaa ei huomioida. Tästä johtuen todellinen hinta voi jonkin verran poiketa arviosta, mikäli sähköä esimerkiksi käytetään enemmän eri vuoden- tai vuorokaudenaikoina.

Sähkösopimuksen voimassaolo

Hinnoittelun lisäksi sähkösopimuksissa on eroja sopimuksen keston suhteen. Käytännössä kesto jakaaantuu kahteen eri tyyppiin: määräaikaiseen ja toistaiseksi voimassa olevaan sopimukseen.

Määräaikainen sopimus

Määräaikainen sähkösopimus on voimassa kiinteän pituisen ajan, yleensä alkaen puolesta vuodesta aina kahteen vuoteen saakka. Toisinaan vertailuissa näkyy myös muita pituuksia – kuten 3 kk tai 36 kk.

Määräaikainen sähkösopimus ei kuitenkaan voi sitoa asiakasta pidemmäksi ajaksi kuin 24 kk. 36 kk sopimus on siis mahdollista irtisanoa asiakkaan puolelta 24 kk jälkeen, mutta sähköyhtiö ei voi irtisanoa sopimusta ennen 36kk rajapyykkiä.

Maksimissaan 24 kk mittainen määräaikainen sopimus on mahdollista irtisanoa asiakkaan puolelta vain muuton yhteyessä.

Varmista määräaikaisen sopimuksen hintavakaus ennen tilausta

Määräaikaisen sopimuksen hinta on monesti sama koko sopimuskauden ajan, ja usein sähköyhtiöt tarjoavatkin määräaikaisia sopimuksia edullisemmin kuin toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia.

Joissain määräaikaisissa sähkösopimuksissa hinta voi kuitenkin muuttua sopimuskauden aikana. Monet sähköyhtiöt markkinoivat määräaikaisia sähkösopimuksia, joissa edullinen tarjoushinta on voimassa vain ensimmäisen kuukauden tai kuukausien ajan. Nämä sähkösopimukset ovat monesti asiakkaalle harhaanjohtavia – hinta voi vaikuttaa todella edulliselta, mutta saattaa muuttua huomattavasti kalliimmaksi kesken sopimuskauden.

Tämä ei ole sähköyhtiöiden puolelta laitonta, koska hinnan muuttuminen on mainittu sopimusehdoissa. Sopimusehdot kannattaa siis katsoa läpi tarkkaan ennen määräaikaisen sopimuksen tilaamista.

Toistaiseksi voimassa oleva sopimus

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on nimensä mukaisesti voimassa toistaiseksi, ja on mahdollista irtisanoa milloin tahansa 14 vuorokauden irtisanomisajalla. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus mahdollistaa näin ollen sähkösopimusten kilpailutuksen ja sopimuksen vaihtamisen lähes niin usein kuin haluaa.

Haittapuolena tässä sopimustyypissä on se, että hinta on monesti kalliimpi kuin määräaikaisissa sopimuksissa.

Sähköntuotanto

Sähkösopimusta tilatessa voit valita, millä keinolla energia on tuotettu. Sähköenergiaa tuotetaan Suomessa monin eri tavoin, ja energiantuotantomuodot poikkeavat toisistaan mm. päästöjen osalta.

Vertailussamme voit filtteröidä sopimukset sähköntuotantotavan mukaan. Monien sopimusten kohdalla on myös mahdollista valita lisähintaan tietty tuotantotapa. Mikäli haluat, voit valita esimerkiksi vain tuulivoimalla tuotettua sähköä omaan sopimukseesi.

Energiaa tuotetaan Suomessa yhä tuotantomuodoilla, jotka eivät ole päästöjen kannalta optimaalisia. Valitsemalla ympäristöystävällistä energiaa käyttävän sähkösopimuksen olet osaltasi mukana vaikuttamassa siihen, millä muodoilla sähköä tuotetaan Suomessa tulevaisuudessa.

Sopivin sähkösopimus eri asumismuodoille

Sama sähkösopimus ei ole aina sopivin kaikkiin kohteisiin. Esimerkiksi vähän sähköä kuluttavaan kerrostaloasuntoon paras sähkösopimus ei yleensä ole saman tyyppinen kuin sähkölämmitteiseen omakotitaloon.

Omakotitalo

Omakotitalossa ratkaiseva tekijä on se, miten taloa lämmitetään. Sähkölämmitteiseen omakotitaloon jossa yösähkön hyödyntäminen on mahdollista, sopivin sähkösopimus on monesti pörssisähkö. Pörssisähkö on yleensä pitkällä aikavälillä edullisin sopimus. Pörssisopimuksissa sähkön hinta voi kuitenkin vaihdella paljon, joten vaihteluihin sähkölaskujen suuruudessa on hyvä varautua.

Kerrostalo

Kerrostaloasunnossa pörssisähkö ei välttämättä ole paras valinta, sillä useimmiten sähkönkulutusta ei voi optimoida – muuta kuin oman unirytmin kääntämisellä. Lisäksi pörssisähkösopimuksissa on yleensä muutaman euron kiinteä kuukausimaksu, jonka vuoksi se ei yleensä ole edullisin vaihtoehto kerrostaloasuntoon, jossa sähkönkulutus on vähäistä.

Useimmiten kerrostaloasunnoissa halvin vaihtoehto on hankkia kuukausimaksuton sähkösopimus, jolloin sähköyhtiön lasku koostuu pelkästään käytetyn energian hinnasta. Sähköenergian kWh-hinta tällaisissa sopimuksissa on yleensä hieman kalliimpaa kuin esimerkiksi pörssisähkössä, mutta kulutuksen vähyyden vuoksi sähkön hinnan pieni nousu ei vaikuta kokonaiskuvaan.

Mitä sähkösopimukseen ei sisälly?

Sähkösopimuksella laskutettavan sähköenergian lisäksi käyttäjältä laskutetaan myös sähkövero ja sähkön siirtohinta – yleensä eri laskulla kuin sähköenergian hinta. Tämä siksi, koska sähkövero ja sähkönsiirto laskutetaan paikallisen verkkoyhtiön toimesta.

Sähköveroa ja sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa eikä sähkösopimus vaikuta näiden hintaan. Sähkövero on kaikille henkilöille sama, ja sähkön siirtohinnat määräytyvät asuinpaikkakunnan mukaan.

Koska sähkönsiirto ja sähkövero ei liity sähkösopimukseen, saatat saada kaksi erillistä sähkölaskua – paitsi, jos siirtoyhtiösi ja sähköyhtiösi on sama yritys. Näin asian ei kuitenkaan tarvitse olla, sillä sähköenergiaa voi ostaa miltä tahansa suomalaiselta sähköyhtiöltä.

Usein kysyttyä

Mikä on paras sähkösopimus opiskelijalle?

Opiskelijoille on toisinaan sähköyhtiöillä tarjolla normaalia edullisempia tarjoussopimuksia. Usein nämä ”opiskelijoiden sähkösopimukset” eivät todellisuudessa ole halvempia kuin muutkaan sopimukset. Vertaile siis sähkösopimukset (myös pörssisähkö) ennen sähkösopimuksen tilaamista, vaikka jotkin sähköyhtiöt mainostaisivatkin opiskelijoille edullisempaa sähköä.

Katso vertailu: Opiskelijan sähkösopimukset

Miksi saan kaksi sähkölaskua?

Sähkön ostamisessa on huomioitava kaksi eri asiaa: sähköenergian hinta sekä sähkön siirtohinta. Sähkösopimusta hankkiessasi voit vertailla energiaa myyvien yhtiöiden hintoja ja valita sähköyhtiöksi minkä tahansa suomalaisen sähköyhtiön. Sähkön siirto sen sijaan tapahtuu aina paikallisen siirtoyhtiön toimesta, ja sähkön siirto myös hinnoitellaan erikseen. Sähkönsiirrosta vastaavaa yritystä et siis voi vaihtaa – se määräytyy aina automaattisesti asuinpaikkakunnan mukaan. Sähkön siirrosta maksettavaan hintaan ei näin ollen myöskään ole mahdollista vaikuttaa.

Jotkin siirtoyhtiöt myös myyvät sähköä, joten tällaisen yrityksen kanssa sopimuksen tehdessä et saa erillisiä laskuja eri yhtiöiltä, mikäli teet sähkösopimuksen alueesi siirtoyhtiön kanssa.

Voiko sähkösopimuksen saada ilman luottotietoja?

Sähkösopimus on mahdollista saada ilman luottotietoja. Sähkö määritellään Suomessa perusoikeuksiin kuuluvaksi asiaksi, jonka myynnistä yhtiöt eivät voi kieltäytyä maksuhäiriömerkintään vedoten. Sähköyhtiö voi kuitenkin periä luottotiedottomalta ylimääräisen vakuuden. Asia onkin hyvä selvittää hyvissä ajoin ennen muuttoa tai sopimuksen tilaamista.

Miksi sähkösopimukset kannattaa vertailla?

Sähkö kannattaa kilpailuttaa aina kun mahdollista. Monesti sähköä myydään niin ständimyyjien kuin puhelinmyyjienkin toimesta, jolloin ostaja ei pääse vertailemaan hintoja sähköyhtiöiden välillä.

Ständiltä tai puhelinmyyjältä ostettu sähkösopimus ei usein olekaan markkinoiden edullisin. Asiaa on myös vaikeaa varmistaa ständillä tai puhelimessa – myyjät harvoin kertovat näissä tilanteissa markkinoiden yleistä hintatasoa.

Sähkösopimusten vertailu netissä helpottaa sähkön ostamista, ja eri sähkösopimusten vertailun voi tehdä rauhassa ennen sopimuksen tilaamista.

Miten sähkösopimuksen voi irtisanoa?

Määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanominen on mahdollista ilman lisäkuluja ainoastaan muuton yhteydessä. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen irtisanominen onnistuu kahden viikon irtisanomisajalla.

Kun vaihdat sähkösopimuksen toiselle yhtiölle, uusi sähköyhtiö irtisanoo yleensä vanhan sopimuksen puolestasi.

Miltä sähköyhtiöltä voin tilata sopimuksen?

Sähkösopimus on mahdollista tehdä minkä tahansa Manner-Suomen alueella toimivan sähköenergiaa myyvän yhtiön kanssa. Suomesta löytyy kymmeniä sähköyhtiöitä, jonka vuoksi sopimukset kannattaa vertailla tarkkaan.

Suurimman ja tunnetuimman yhtiön sähkösopimus ei välttämättä ole paras tai halvin vaihtoehto. Monesti sähköä voi saada edullisemmin pienemmiltä yhtiöiltä.

Miten sähkön hinta määräytyy?

Sähkön kWh-hinta määräytyy eri sähkösopimuksissa eri tavoin. Voit valita sähkösopimuksen tilaamisen yhteydessä, mitä hinnoittelumallia käyttävän sopimuksen haluat. Tämän artikkelin alkuosiossa on kerrottu, miten sähkö hinnoitellaan eri sopimuksissa. Sähkön kWh-hinta vaihtelee mm. sopimustyypin ja sähköyhtiön mukaan.

Uutta sähkösopimusta tilatessa saaat valita, miltä sähköyhtiöltä haluat ostaa sähköenergiaa. Tämän vuoksi sähkön kilpailutus onkin hyvin tärkeää – paras sähkösopimus löytyy nopeasti, kun voit tehdä vertailun yhdellä sivustolla.

Halvin sähkösopimus minuutissa.

Suomessa sähköenergiaa voi tänä päivänä ostaa miltä tahansa sähköyhtiöltä, asuinpaikasta riippumatta. Kilpailuta nyt sähkösopimukset sivustollamme hetkessä ja säästä jopa 50% sähköenergian hinnassa.

>