Pörssisähkön hinta

Pörssisähkö on moniin talouksiin pitkällä aikavälillä kaikkein halvin sähkösopimuksen tyyppi. Vuonna 2020 pörssisähkön hinta oli keskimäärin 3,47 snt / kwh + sähköyhtiön marginaali. Pörssisähkö eroaa kuitenkin hintojen vaihtelun suhteen oleellisesti kiinteähintaisiin sähkösopimuksiin verrattuna – hintavaihtelut lyhyellä aikavälillä voivat olla suuria, vaikka pitkällä aikavälillä pörssisähkö onkin todistetusti ollut halvin sähkösopimuksen tyyppi.

Syksyllä 2021 pörssisähkö on kuitenkin ollut ennätyskallista. Sähkö on maksanut syys-marraskuussa hetkittäin jopa yli 35 snt / kWh, joka on poikkeuksellisen kallista kaikkiin edellisiin vuosiin verrattuna. Normaalisti pörssisähkö ei ole ollut lähellekään näin kallista edes talvipäivinä.

Syyskuussa sähkön hinta on kallistunut tasaisesti, ja syyskuun pörssisähkön keskihinta oli 11,07 snt/kWh – yli tuplasti enemmän kuin vuotta aiemmin. Hintanousut eivät ole siis olleet ainoastaan lyhyitä piikkejä.

Pörssisähkön hintojen nousu on jo vaikuttanut myös yleissähkösopimusten hintoihin. Vielä loppukeväästä 2021 sähköä sai 24kk sopimuksella alle 5 snt / kWh koko sopimuskauden ajaksi, mutta tällä hetkellä tilanne on toinen; vertailumme kaikki yleissähkösopimukset ovat hinnaltaan reippaasti yli 6 snt/kWh ja korkeille hinnoille ei toistaiseksi ole näkyvissä loppua. 

Miten pörssisähkön hinta määräytyy?

Pörssisähkön lopullinen hinta muodostuu kolmen eri osatekijän summana, jotka ovat sähkön spot-hinta, sähköyhtiön marginaali ja sähköyhtiön kiinteä kuukausimaksu.

Nord Pool -spot-hinta

Pörssisähkön spot-hinta on suurin sähköenergian hintaan vaikuttava tekijä. Spot-hinta on Nord Pool -sähköpörssin Suomen hinta-alueen tunneittain vaihtuva pörssihinta, joka on siis hinta, jolla sähköyhtiöt ostavat sähköä Nord Pool -pörssistä. Pörssisähkön spot-hintaan vaikuttavat mm. sää, sateet ja vesivarannot (vesivoiman tuotantoon) ja sähköntuotannon tai -siirron häiriöt. Kaikki nämä vaikuttavat sähkön kysyntään tai tarjontaan, jonka pohjalta Suomen hinta pörssissä määräytyy.

Spot-hintojen kuukausittaiset keskiarvot (snt / kWh, sis. alv.)

Kuukausi

2021

2020

2019

Tammi

6,35

3,37

6,92

Helmi

7,08

3,05

5,80

Maalis

4,76

2,53

4,96

Huhti

4,56

2,46

5,14

Touko

5,70

2,41

4,94

Kesä

6,96

3,50

3,81

Heinä

9,77

2,51

5,69

Elo

8,46

5,03

6,05

Syys

11,07

4,69

6,05

Loka

8,04

3,85

5,74

Marras


3,42

5,67

Joulu


4,87

4,76

Sähköyhtiön marginaali

Asiakkaan pörssisähköstä maksamaan hintaan vaikuttaa luonnollisesti myös pörssisähkön marginaali. Pörssisähkössä sähkösopimuksen hinta määräytyy spot-hinnan, sähköyhtiön marginaalin ja sähköyhtiön kiinteän kuukausihinnan summana. Marhinaali on yksinkertaisesti osuus, jonka sähköyhtiö lisää spot-hinnan päälle.

Sähköyhtiön marginaali pörssisähkösopimuksissa on yleensä yhtiöstä ja sopimuksesta riippuen n. 0,15 – 0,4 snt / kwh.

Sähköyhtiön kiinteä kuukausimaksu

Marginaalin lisäksi pörssisähkösopimuksissa on monesti mukana myös kiinteä kuukausimaksu, joka ei ole riippuvainen sähkönkulutuksen määrästä. Kuukausimaksun osuus on yleensä n. 3,5-5 €/kk.


Vertailumme halvin pörssisähkösopimus

Tällä hetkellä vertailumme edullisin pörssisähkösopimus on Lumo Energia Tuntispot. Sopimuksen alhainen marginaali ja edullinen kuukausimaksu varmistavat, ettei pörssisähköstä tarvitse maksaa liikaa.

Sähköyhtiö

Sopimus

Marginaali

Perusmaksu

Katso lisätiedot

Lumo Energia Tuntispot

0,24 snt/kWh

1,90 €/kk


Paljonko pörssisähkön hinta voi vaihdella?

Pörssisähkössä hintavaihtelut voivat lyhyellä aikavälillä olla suuria. Pörssisähköä käyttävän talouden onkin hyvä varautua suuriin vaihteluihin sähkölaskujen suuruudessa, jos sähköä kuluu paljon.

Spot-hinta – suuret vaihtelut

Sähköpörssissä hinnat voivat vaihdella merkittävästi – kesällä yöaikaan sähkö voi olla lähes ilmaista, kun taas talvipäivänä kovalla pakkasella hinnat voivat olla moninkertaiset keskihintaan verrattuna. Sähkön hinnat pörssissä vaihtelevat merkittävästi myös pitkällä aikavälillä – alla edellisten vuosien keskihinta listattuna.

2018 – 5,80 snt/kWh

2019 – 5,46 snt/kWh

2020 – 3,47 snt/kWh

1/2021 – 6/2021 – 5,90 snt/kWh

Sähköyhtiön marginaali

Marginaali vaihtelee eri yhtiöiden välillä hieman – yleensä kiinteä kuukausimaksu pörssisähkön kohdalla on n. 3,5-5 €/kk.

Onko pörssisähkö halvin sähkösopimus?

Laskennallisesti pörssisähkö on ollut pitkällä aikavälillä halvin sähkösopimus monissa kohteissa. Yleensä pörssisähkö ei kuitenkaan ole halvin sopimustyyppi kerrostaloasunnoissa, joissa sähkönkulutus on pientä. Tämä johtuu pörssisähkösopimusten kiinteästä kuukausimaksusta; vähän kuluttavissa kohteissa kokonaisuudessa edullisin vaihtoehto on kuukausimaksuton sähkösopimus, vaikka sähkön hinta tässä sopimustyypissä onkin monesti hieman korkeampi.

Sähkölämmitteinen omakotitalo – pörssisähkö usein halvin

Sähkölämmitteinen omakotitalo on kotitalouksista ehdottomasti eniten sähköä kuluttava asumismuoto. Sähköllä lämmitettävä omakotitalo voi kuluttaa vuositasolla n. 20 000 kWh sähköä. Usein pörssisähkö onkin tällöin edullisin vaihtoehto, koska keskihinta on pitkällä aikavälillä lähes aina halvempi kuin kiinteähintaisten sopimusten. Esimerkiksi sähkön hinnan 1 snt/kWh ero toisi tällaisessa kohteessa jo 200€ säästön.

Vertaile edullisin sopimustyyppi helposti

Sähkö kannattaa kilpailuttaa säännöllisesti, jotta oman sopimuksen kulut eivät nouse tarpeettoman suuriksi. Voit vertailla sähkösopimusten hinnat sivustoltamme löytyvän vertailutyökalun avulla nopeasti ja helposti, ja taulukon avulla voit katsoa, kuinka sopimuksen kuukausihinta ja marginaali vaikuttavat sähkön vuosihintaan eri kulutuksen määrillä.

Siirry vertailuun >

Työkalussa pörssisähkön laskukaavassa on käytössä edellisen vuoden keskihinta, joten sopimuksen todellinen hinta voi vaihdella riippuen pörssin spot-hinnan vaihteluista. Sähköstä maksettava lopullinen summa muodostuu sähköenergian hinnan lisäksi myös siirtohinnasta ja sähköverosta, joita ei voi kilpailuttaa. Nämä muodostavat kuitenkin lopullisesta sähkön hinnasta merkittävän osan, joten esimerkiksi omakotitaloa harkitsevan henkilön kannattaa laskea lopulliseen hintaan myös siirtohinnan ja sähköveron osuus.

Halvin sähkösopimus minuutissa.

Suomessa sähköenergiaa voi tänä päivänä ostaa miltä tahansa sähköyhtiöltä, asuinpaikasta riippumatta. Kilpailuta nyt sähkösopimukset sivustollamme hetkessä ja säästä jopa 50% sähköenergian hinnassa.

>