Sähkösopimus ilman perusmaksua

Sähkösopimusta tarkasteltaessa törmää usein sähkön perusmaksuihin. Sähkön perusmaksu viittaakin niihin kuluihin, joita sähköä myynnistä ja jakelusta vastaaville yhtiölle koituu. Koska nämä perusmaksut veloitetaan asiakkaalta normaalisti kuukausittain, niistä puhutaan usein myös sähkösopimuksen kuukausimaksuna.

Mistä sähkön perusmaksu koostuu?

Sähkön perusmaksu koostuu kahdesta eri tekijästä: sähköenergian perusmaksusta ja sähkönsiirron perusmaksusta. Sähköenergialla viitataan siihen sähkön määrään, jota asiakas kuluttaa ja sähkönsiirrolla taas siihen kuljetukseen, joka sähköltä ottaa siirtyä voimalaitokselta kotitalouden pistorasiaan.

Sähkösopimuksessa mainittu sähköenergian perusmaksu koostuu sähkön myyjän kiinteistä kustannuksista, jotka eivät suoranaisesti liity itse sähkön myyntiin. Tästä syystä nämä kustannukset ovat lähes poikkeuksetta vakioita, eli toisin sanoen perusmaksun määrä ei riipu sähköenergian tapaan siitä, kuinka paljon sähköä käytetään. Tästä syystä perusmaksu on asiakkaan kuin asiakkaan tapauksessa sama.

Sähkönsiirtoon liittyvät perusmaksut ovat puolestaan suunnattu kattamaan sähkön siirrosta vastaavan jakeluverkkoyhtiön kiinteitä kustannuksia. Sähkönsiirtoon liittyvien perusmaksujen tehtävänä on muun muassa kattaa sähköverkostojen jatkuvaa ylläpitoa huolimatta siitä, käytetäänkö sähköä tänä aikana paljon, vähän tai ei lainkaan. Sähköenergian perusmaksun tapaan näitäkään kuluja ei ole sidottu käytetyn sähkön määrään.

Sähkösopimus ilman perusmaksua

Sähkösopimus ilman perusmaksua tarkoittaa sellaisen sähkösopimuksen allekirjoittamista, jossa sähköenergian perusmaksua ei makseta ollenkaan. Ennen tällaisen sopimuksen allekirjoittamista on kuitenkin hyvä ymmärtää sähköenergian perusmaksun sekä sähkön siirron perusmaksun erot, sillä ne eivät tarkoita samaa, eikä molempia voi jättää sähkösopimuksen ulkopuolelle.

Sähköenergian perusmaksu ja sähkön siirron perusmaksu eroavat toisistaan niiden lopullisen käyttötarkoituksen takia. Niinpä silloin, kun mietitään sähkön siirtoon liittyviä perusmaksuja, joiden tehtävänä on ylläpitää sähkönsiirron kannalta elintärkeitä sähköverkkoja, on loogista päätellä, että tämän perusmaksun sulkeminen sähkösopimuksen ulkopuolelle ei ole mahdollista.

Sähköenergian perusmaksujen tapauksessa monet sähköenergiayhtiöt voivat puolestaan tarjota asiakkailleen sellaisia sopimuksia, joiden voimassaoloaikana asiakkaan ei tarvitse maksaa sähköenergian perusmaksua. Tälläisella tarjouksella on mahdollista herättää sekä potentiaalisen asiakkaan kiinnostus että voittaa asiakas puolelleen lukuisten sähköenergiatarjousten meressä.

Perusmaksuton sähkösopimus – kannattaako se?

Vaikka sähkösopimus ilman perusmaksua voikin kuulostaa houkuttelevalta idealta, se ei automaattisesti ole paras vaihtoehto. Onkin hyvä pitää mielessä, että esimerkiksi asumismuoto – eli onko kyseessä esimerkiksi omakotitalo, kerrostalo tai kesämökki – vaikuttaa merkittävällä tavalla siihen, kannattaako perusmaksuton sähkösopimus vai ei.

Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää, että sähkösopimus ilman perusmaksua sopii sellaisiin kohteisiin, joissa sähkönkulutus on hyvin vähäistä. Tässä mielessä sähkösopimus ilman perusmaksua on järkevä vaihtoehto esimerkiksi vapaa-ajan asuntoon tai kesämökille. Tällöin useimmat sähköyhtiöt tarjoavat perusmaksutonta sähkösopimusta esimerkiksi 12-24 kuukauden määräaikaisella sopimuksella, jolloin sähkön hinta on mahdollista pitää vakaana koko sopimuskauden ajan.

Jos kotitalouden sähkönkulutus on suuri, sähköenergian perusmaksujen sijaan huomio kannattaa kiinnittää niihin kilowattituntien hintaan, jotka kasvattavat sähkölaskun lopullista hintaa perusmaksuja huomattavasti enemmän.

Sähköenergian hintoja onkin mahdollista vertailla ja ne voidaan kilpailuttaa palvelumme kautta nopeasti ja helposti. Helpon vertailun avulla näet nopeasti Suomen edullisimmat sähkönmyyjät ja allekirjoitat itsellesi sopivimman ja edullisimman sähkösopimuksen vaivattomasti – kotoa poistumatta.

Mistä sähkösopimus ilman kuukausimaksua?

Kuten aikaisemmin jo mainittiin, on tärkeää, että ennen kuukausimaksuttoman sähkösopimuksen allekirjoittamista selvitetään, kannattaako sähkösopimus ilman perusmaksua vai ei. Tässä mielessä on tärkeää selvittää tarkkaan kohteen vuosittaiset kokonaiskustannukset. Lisäksi kuukausimaksuttomissa sopimuksissa kilowattituntien hinta voi olla perusmaksullista sähkösopimusta korkeampi, joten laskutoimitukset kannattaa suorittaa tarkkaan ennen tällaisen sopimuksen allekirjoittamista.

Jos sähkösopimus ilman kuukausimaksua osoittautuu järkeväksi vaihtoehdoksi, se kannattaa solmia määräaikaisena sopimuksena, vaikka markkinoilta löytyy myös toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia ilman perusmaksua.

Lisäksi on hyvä pitää mielessä, että sähkösopimus ilman perusmaksua on yleensä suunnattu uusille asiakkaille, mutta tarjousta voi kysyä myös suoraan omalta sähkönmyyjältä. Kaikki sähköyhtiöt eivät kuitenkaan tarjoa perusmaksuttomia sähkösopimuksia ja lisäksi näiden sopimusten sisältö voi vaihdella.

Sähkön perusmaksu ei yleensä ole sähkölaskun suurin kompastuskivi, vaan tämän sijaan ongelmana on useimmiten liian suuri sähköenergian kulutus. Sivustomme sähköenergian kilpailutuksen yhteydessä voit löytää itsellesi aikaisempaa edullisemman sähkösopimuksen, jolloin sähkön perusmaksukaan ei pienemmässä sähkölaskussa enää paina mitään!

Halvin sähkösopimus minuutissa.

Suomessa sähköenergiaa voi tänä päivänä ostaa miltä tahansa sähköyhtiöltä, asuinpaikasta riippumatta. Kilpailuta nyt sähkösopimukset sivustollamme hetkessä ja säästä jopa 50% sähköenergian hinnassa.

>