Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on nimensä mukaisesti voimassa toistaiseksi – ilman kiinteää sopimusaikaa. Toisin kuin määräaikainen sähkösopimus, toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen voi irtisanoa kuluttajasuojalain mukaisella 14 vuorokauden irtisanomisajalla. Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen irtisanomiseen ei tarvita mitään erityistä syytä, eikä sopimuksen irtisanomisesta synny sopimussakkoa. Tämän sopimuksen voit siis vaihtaa toiseen sähkösopimukseen tai toisen sähköyhtiön sopimukseen milloin tahansa. Joustavuudestaan johtuen toistaiseksi voimassaolevat sopimukset ovat hyvin suosittuja suomalaisten keskuudessa.

Eri sopimustyypit

Toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia löytyy eri sähköyhtiöiden valikoimista moneen eri lähtöön. Suurten erojen vuoksi sähkösopimukset kannattaa vertailla ja kilpailuttaa kaikkien yhtiöiden välillä samalla kertaan, jotta saat tarpeisiisi sopivimman sähkösopimuksen helposti. Käydään tässä kuitenkin lyhyesti läpi erilaisia toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimustyyppejä.

Pörssisähkö

Yksi yleisimmistä toistaiseksi voimassa olevista sähkösopimuksista on ns. pörssisähkö, jossa sähkön hinta määräytyy kulloisenkin hetken spot-hinnan mukaan. Pörssisähkössä spot-hintaan lisätään sähköyhtiön välitysmaksu (per kWh) sekä perusmaksu (€ / kk). Monesti pörssisähkö on kuluttajalle edullisin vaihtoehto – etenkin, jos sähkönkäyttöä pystyy optimoimaan eri vuorokaudenaikojen välillä. Pörssisähkössä sähkön hinta on edullisimmillaan öisin. Pörssisähkön haittapuolena on huono ennustettavuus – hinta määräytyy spot-hinnan mukaan, ja mahdolliset korkeat korotukset hinnassa tulevat kuluttajan maksettavaksi.

Kiinteän kuukausihinnan sopimukset

Kiinteän kuukausihinnan, toistaiseksi voimassa olevat sähkösopimukset ovat hyvin yksinkertaisia: niissä maksat sähköstäsi saman hinnan joka kuukausi riippumatta siitä, paljonko sähköä käytät. Kiinteän kuukausihinnoittelun sähkösopimukset sopivat henkilölle, jotka kaipaavat sähkölaskuun tarkkaa ennustettavuutta ja stabiiliutta. Kiinteähintaisessa sähkösopimuksessa hinta vaihtelee asunnon tyypin mukaan, ja tällainen sopimustyyppi onkin useimmiten saatavissa vain kerrostalo- ja rivitaloasuntoihin.

Tämän sopimustyypin huonona puolena on sopimuksen suhteellinen kalleus vähän sähköä käyttäville henkilöille. Koska hinta on tietyssä käyttöhaarukassa oleville henkilöille sama, on kiinteähintainen sopimus paljon sähköä käyttävälle henkilölle edullinen mutta vähän sähköä käyttävälle henkilölle kallis. Kiinteähintainen sopimus voi siis tuntua helpolta ja sen kulut ovatkin helposti ennustettavissa, mutta tämä sopimustyyppi saattaa kuitenkin koitua muita sopimuksia kalliimmiksi.

Esimerkiksi Fortumin Vakio -sopimukset ovat kiinteän kuukausihinnan sopimuksia. Fortumin Vakiossa on viisi eri sopimuksen kokoluokkaa sähkönkäytön määrästä riippuen. Tämä tasaa vähän ja paljon sähköä käyttävien talouksien eroja, jolloin kiinteän kuukausihinnan sopimus on kohtuullisen hyvä valinta myös pienemmälle, vähän sähköä käyttävälle taloudelle.

Ajoittain vaihtuvan hinnan sopimukset

Suuri osa sähkösopimuksista sijoittuu pörssisähkön ja kiinteähintaisen sopimuksen välimaastoon. Näissä sopimuksissa sähköstä veloitetaan kulutuksen mukaan, mutta sähkön hinta päätetään etukäteen pidemmälle ajanjaksolle kuin pörssisähkössä. Pörssisähkössä hinta määräytyy joka hetken spot-hinnan mukaan, jolloin hinnoittelun ennustettavuus on huono. Ajoittain vaihtuvan hinnan sopimuksissa hinta tarkistetaan aina tietyn ajanjakson välein – monesti kuuden kuukauden välein. Tarkastuksen jälkeen sähkön hinta pysyy aina samana jakson ajan.

Tämän sopimustyypin hyvänä puolena on laskutus käytön mukaan, joka on reilu valinta myös vähän sähköä käyttäville talouksille. Toinen hyvä puoli on stabiilius hinnoittelussa – sähköstä maksettava hinta ei vaihtele lyhyellä vaihteluvälillä, kuten se tekee pörssisähkössä.

Näihin sopimuksiin on myös yleensä saatavilla yösähkö-ominaisuus, jolloin omakotitalon omistajat voivat hyödyntää edullisempaa yösähköä myös tässä sopimusmallissa.

Ajoittain vaihtuvan hinnan sopimukset ovatkin joustavuudestaan, edullisuudestaan ja läpinäkyvästä hinnoittelustaan johtuen suosituimpia sähkösopimuksia. Yksi suosituimmista ja joustavimmista valinnoista on Fortum Vakaa.

Yhteenveto – onko toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus hyvä valinta?

Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on hyvin suosittu valinta, johtuen sen joustavuudesta ja helposta irtisanomisesta. Yleensä nämä sopimustyypit ovat myös edullisia; määräaikainen sopimus on hyvin harvoin kokonaisuudessaan edullisempi vaihtoehto kuin toistaiseksi voimassa oleva sopimus. Määräaikaisia sopimuksia markkinoidaan aktiivisesti sähköyhtiöiden toimesta mm. kauppakeskuksissa ja puhelinmyyjien toimesta. Ennen tällaisen sopimuksen hankkimista kannattaa kuitenkin aina vertailla eri sopimustyypit ja eri sähköyhtiöiden sopimukset, jotta ei epähuomiossa erehdy valitsemaan itselleen kallista sopimusta, josta ei pääse eroon.

Löydä halvempi sähkösopimus alle viidessä minuutissa.

Suomessa sähköenergiaa voi ostaa miltä tahansa sähköyhtiöltä, asuinpaikasta riippumatta. Kilpailuta nyt sähkösopimukset sivustollamme hetkessä ja säästä jopa 50% sähköenergian hinnassa.