Sähkösopimus ilman luottotietoja

Sähkösopimuksen voi saada ilman luottotietoja. Sähkö on Suomessa luokiteltu kuulumaan perusoikeuksiin, jonka vuoksi sähkön myyntiä ei voi täysin kieltää maksuhäiriömerkintöihin vedoten. Sähköyhtiöt voivat kieltäytyä myymästä sähkösopimuksia maksuhäiriömerkintöihin vedoten, mutta paikallisen sähköyhtiön toimitusvelvollisuustuote on sopimus, jonka kohdalla maksuhäiriömerkintää ei voi käyttää ehtona sopimuksen tekemiselle. Maksuhäiriömerkinnän kanssa sähkösopimusta tehdessä voi kuitenkin joutua esimerkiksi maksamaan vakuuden sähköyhtiölle.

Luottotietojen menettäminen eli maksuhäiriömerkintä voi aiheuttaa arkeen monenlaisia vaikeuksia: vuokra-asunnon saaminen voi olla todella vaikeaa, puhelinliittymän hankkiminen ei välttämättä onnistu, luottokortista haaveilun voi unohtaa ja jopa työnsaanti voi vaikeutua, mikäli työssä tultaisiin käsittelemään rahaa.

Sähkösopimuksen saanti on kuitenkin taattu myös ilman luottotietoja. Koska sähkö on määritelty kuulumaan perusoikeuksiin, ei alueesi toimitusvelvollisuussähköstä vastaava yhtiö voi täysin kieltäytyä sen myynnistä luottotietojen menettämisen perusteella.

Tämä ei tarkoita sitä, etteikö sähkösopimuksen saaminen tai sähkönsiirron aloittaminen voisi olla kuitenkin vaikeampaa kuin normaalisti. Jotkin sähköenergiaa myyvät yhtiöt ja siirtoyhtiöt saattavat nimittäin vaatia luottotiedottomalta vakuutta maksettavaksi ennen sähkönmyynnin tai -siirron aloittamista, ja mikäli koitat tehdä sähkösopimusta yhtiön kanssa joka ei vastaa alueesi toimitusvelvollisuussähköstä, voi yhtiö myös kieltäytyä tekemästä sähkösopimusta.

Vakuuksia vaaditaan liian helposti

Jos siirtoyhtiö tai sähköyhtiö vaatii vakuuksia pelkästään maksuhäiriömerkinnän perusteella, ei asiasta kannata heti lannistua. Ylen selvityksen mukaan yhtiöt vaativat monesti vakuuksia liian helposti, eikä niille monesti ole laillisia edellytyksiä. Koska sähkö kuuluu perusoikeuksiin ja sitä on myytävä, ei sen kohdalla myös vakuuksia voi vaatia ilman erityisiä perusteita. Jos vakuuksia vaaditaan, kannattaa asiaa selvitellä tarkemmin itse ja vaatia vakuuksia vaativalta yhtiöltä vaatimuksen perustetta. Yleensä käypä peruste vakuuksien vaatimiseen tarkoittaa aiemmin laiminlyötyjä sähkölaskuja.

Vaadittu vakuus tarkoittaa useimmiten sähköyhtiön tilille maksettavaa rahasummaa. Joskus vakuudeksi voi käydä tapauksesta riippuen myös asiakkaan pankkitakaus tai muu tähän verrattavissa oleva vakuus.

Halvin sähkösopimus minuutissa.

Suomessa sähköenergiaa voi tänä päivänä ostaa miltä tahansa sähköyhtiöltä, asuinpaikasta riippumatta. Kilpailuta nyt sähkösopimukset sivustollamme hetkessä ja säästä jopa 50% sähköenergian hinnassa.