Sähkösopimus opiskelijalle

Päivitetty: 1.1.2022

Mikä on paras opiskelijan sähkösopimus? Monet sähköyhtiöt mainostavat erilaisia opiskelijoille tarkoitettuja sähkösopimuksia, mutta todellisuudessa mikään näistä ei välttämättä ole halvin vaihtoehto opiskelijalle. Edullisin vaihtoehto saattaa nimittäin silti löytyä normaalihintaisten sähkösopimusten joukosta.

Opiskelijan sähkösopimukset eivät monesti ole edullisin vaihtoehto

Yleensä opiskelijan sähkösopimus ei monissa sähköyhtiöissä ole nimestään huolimatta markkinoiden edullisin sopimus. Lisäksi monet sähköyhtiöt mainostavat opiskelijoille kiinteähintaisia sähkösopimuksia helppoina ja edullisina ratkaisuina, mutta todellisuudessa kiinteä sopimus voi olla jopa kaksi kertaa kalliimpi kuin normaalihintainen, kulutuksen mukaan laskutettava sähkösopimus.

Vertailun vuoksi olemme laskeneet sähköenergian todellisen hinnan eri yhtiöiden opiskelijoille suunnatuilla sähkösopimuksilla. Laskelmassa on käytetty kulutuksena yksiölle tyypillistä 1500 kWh vuosikulutusta. Taulukossa on vertailukohtana halvin ”normaali” sähkösopimus.

Tyyppi

Sopimus

Energian hinta

Perusmaksu / kk

Hinta vuodessa (1500 kWh)

Opiskelijasähkö

Fortum Vakio S opiskelija

0 snt / kWh

17 € / kk

204,00 €

Opiskelijasähkö

Vattenfall opiskelijasähkö

10,68 snt / kWh

0,00 € / kk

160,20 €

Opiskelijasähkö

Vaasan Sähkö Ilmastosähkö 24kk

15,00 snt / kWh

3,50 € / kk

267,00 €

Opiskelijasähkö

Väre Vihreä Kuukausisähkö S

0 snt / kWh

14 € / kk 

168 €

Tavallinen

0 snt / kWh alle 1500 kWh vuosikulutuksella

9,99 € / kk

119,88

Taulukon vertailusta voimme huomata, että tämän hetken edullisin normaali sähkösopimus Karhu Voiman Voimadiili XS on merkittävästi halvempi kuin yksikään opiskelijakäyttöön mainostetuista sähkösopimuksista. Opiskelijan sähkösopimuksen hinnat ovat näin ollen yleensä kalliimpia kuin halvimpien normaalihintaisten sähkösopimuksien.

Sähkösopimus ilman perusmaksua yleensä halvin pieneen asuntoon

Kuten vertailustamme voi huomata, halvin sähkösopimus pienen kulutuksen kerrostaloasunnossa on sähkösopimus ilman perusmaksua. Koska sähkönkulutus on vähäistä, on useimmiten sähköyhtiön laskusta suurin osa perusmaksua. Näin ollen perusmaksuton sopimus on yleensä opiskelijalle halvin. Perusmaksun osuus voi olla sähkösopimuksissa useita kymmeniä euroja vuodessa, muodostaen yllättävän suuren osuuden sähkösopimuksen kokonaishinnasta.

Kuten vertailustamme voimme huomata, yksiössä edullisimman sähkösopimuksen vuosihinnaksi tulee alle 100 euroa. Jos sopimuksessa olisi esimerkiksi neljän euron kuukausittainen perusmaksu, tulisi sopimukseen lisähintaa 48 euroa vuodessa.

Opiskelijan sähkösopimuksen kesto

Opiskelijoille suunnattujen sähkösopimusten kesto vaihtelee sähköyhtiöiden välillä. Valittavina on joko toistaiseksi voimassa oleva sopimus ja määräaikaisia sopimuksia. Määräaikaisten sopimusten kesto on yleensä 24kk, joskin sopimus on mahdollista irtisanoa muuton yhteydessä.

Vertailumme halvin sähkösopimus Voimadiili XS on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, joten mikäli muiden sopimusten hinnat laskevat ja löydät vielä edullisemman tarjouksen, voit vaihtaa sopimuksen milloin tahansa 14 vuorokauden irtisanomisajalla.

Ympäristöystävällinen sähkösopimus

Jos haluat sähkösopimuksesi olevan ympäristöystävällinen, voit valita sähkösopimuksesi sähkön tuotantotavan mukaan. Tässä artikkelissa aiemmin mainittu, taulukon halvin KSS:n sähkösopimus on 100% uusiutuvilla energianlähteillä tuotettua sähköä.

Usein kysyttyä

Mikä on paras sähkösopimus opiskelijalle?

Opiskelijan käytössä oleva asunto on yleensä pienehkö kerrostaloyksiö, jonka sähkönkulutus on pientä. Vähäisellä sähkönkulutuksella edullisin sopimustyyppi on yleensä perusmaksuton sähkösopimus. Vaikka monet sähköyhtiöt mainostavat erityisiä opiskelijoiden sähkösopimuksia, eivät nämä useimmiten ole kuitenkaan markkinoiden edullisimpia vaihtoehtoja.

Miten teen sähkösopimuksen asuntooni?

Sähkösopimuksen opiskelija saa tehtyä helpoiten netissä. Sähkösopimuksen tilaaminen onnistuu helposti sivustomme tilauslomakkeen kautta, josta tilaustiedot lähetetään automaattisesti sähköyhtiöiden tilausjärjestelmiin.

Sähkösopimus olisi hyvä tehtä hyvissä ajoin, mielellään viikko ennen muuttoa. Jos muutto on kuitenkin lähempänä, ei hätä ole tämän näköinen – sähköt voi saada parhaimmillaan voimaan jopa samaksi päiväksi.

Tarvitsenko sähkösopimusta asuntooni?

Kaikkiin asuntoihin ei välttämättä tarvitse tehdä erillistä sähkösopimusta. Esimerkiksi joissain opiskelija-asunnoissa sähkö voi kuulua vuokran hintaan, tai sähkösopimuksesta huolehtiminen saattaa kuulua opiskelijasäätiön tai ylioppilaskunnan vastuulle. Tarkemmat tiedot tästä löydät vuokranantajaltasi.

Mistä sähkön hinta koostuu?

Sähkön hinta koostuu käytännössä kolmesta eri asiasta: sähköenergian hinnasta, sähkön siirtohinnasta ja sähköverosta. Sähkön siirrosta maksu laskutetaan sähköyhtiön toimesta, ja sähkön siirtohinta ja sähkövero paikallisen verkkoyhtiön toimesta.

Sivustollamme ja tässä artikkelissa käsitellään ainoastaan sähköenergian hintaa. Sähkön siirtohintaa ja sähköveroa ei voi kilpailuttaa, eikä niiden hintaan voi näin ollen vaikuttaa. Sähkön siirtohinta ja sähkövero yhdessä muodostava n. 2/3 sähkön kokonaishinnasta.

Koska sähköenergia ja sähkön siirto voidaan laskuttaa alueestasi ja sähköyhtiöstäsi riippuen eri yhtiöiden toimesta, saatat saada kaksi erillistä sähkölaskua.

Onko pörssisähkö kannattava opiskelijalle?

Pörssisähkö on sähkösopimustyyppi, jossa sähkön hinta määräytyy hetkittäin muuttuvan Nordpool-sähköpörssin spot-hinnan mukaan. Sähkön hinta voi näin ollen vaihdella merkittävästi, mutta toisaalta sähköstä ei tällä sopimustyypillä tule yleensä maksettua ylimääräistä. Sähköyhtiön osuus pörssisähkössä koostuu sähkön kulutuksen mukana laskutettavasta marginaalista ja kiinteästä perusmaksusta.

Koska suurimmassa osassa pörssisähkösopimuksia on kiinteä perusmaksu, ei se yleensä ole edullisin vaihtoehto kerrostalossa asuvalle opiskelijalle.

Miltä sähköyhtiöiltä voin ostaa sähköä?

Sähköyhtiöitä vertaillessa saatat törmätä yhtiöihin, jotka nimen perusteella toimivat vain paikallisesti – kuten Helsingin Energia eli Helen tai Tampereen sähkölaitos.

Sähköyhtiöiden nimistä huolimatta sähköä voi ostaa Suomessa miltä tahansa suomalaiselta sähköyhtiöltä. Ainoastaan sähkön siirto tapahtuu paikallisten verkkoyhtiöiden toimesta.

Halvin sähkösopimus minuutissa.

Suomessa sähköenergiaa voi tänä päivänä ostaa miltä tahansa sähköyhtiöltä, asuinpaikasta riippumatta. Kilpailuta nyt sähkösopimukset sivustollamme hetkessä ja säästä jopa 50% sähköenergian hinnassa.