Näin teet muuttoilmoituksen ja sähkösopimuksen uuteen kotiin

14.03.2022

Muuton yhteydessä on muistettava monta eri asiaa. Yksi tärkeimmistä on Maistraattiin tehtävä muuttoilmoitus ja Postille tehtävä osoitteenmuutos. Nykyisin ilmoituksen muutosta voi tehdä Postille ja Maistraattiin samalla kertaa, joka tekeekin ilmoittamisesta varsin helppoa.

Muuttoilmoitus on tehtävä lain mukaan Maistraattiin viimeistään viikon kuluttua vakituisesta muutosta. Myös tilapäisestä muutosta on ilmoitettava, jos muutto kestää yli kolme kuukautta.

Muuttoilmoitus kannattaa kuitenkin tehdä aina hyvissä ajoin, viimeistään viikkoa ennen muuttoa. Näin tieto muutosta ehtii mennä Postille ajoissa, ja kirjepostin jakelu ehditään kääntää uuteen osoitteeseen ennen muuttoa.

Muista tilata myös sähkösopimus uuteen kotiin hyvissä ajoin

Muuttoilmoitus ei suinkaan ole ainoa muuton yhteydessä muistettava tärkeä asia. Muuttoilmoitustakin tärkeämpää on tietenkin hankkia uuteen kotiin sähköt.

1. Sähkösopimus kannattaa tilata ajoissa

Sähkösopimus kannattaa tilata yleensä viimeistään 5 päivää ennen muuttoa. Tällöin voit tilata sopimuksen normaalisti netistä, ja myös mahdolliset verkkoyhtiön tekemät kytkennät saadaan tehtyä ajoissa, ilman lisämaksuja.

2. Sähkösopimuksen voi tilata myös heti

Muuttoon alle 5 päivää, ja sähkösopimus tilaamatta? Ei huolta – ilman sähköjä ei tarvitse jäädä tässäkään tapauksessa. Ohjeet sähkösopimuksen tilaamiseen heti löydät tästä artikkelista.

3. Sähkösopimukset kannattaa aina vertailla ennen tilaamista

Muutto on yksi parhaista ajankohdista säästää rahaa sähkösopimuksessa. Muuttaessa on joka tapauksessa joko siirrettävä nykyinen sopimus tai tilattava uusi sähkösopimus, joten lisävaivaa sähkösopimusten vertailusta ei synny.

Sopimusvertailulla löydät uuteen kohteeseen helposti edullisen sopimuksen parissa minuutissa.

Siirry sopimusvertailuun >

4. Määräaikaisen sähkösopimuksen voi joko siirtää uuteen osoitteeseen tai irtisanoa

Määräaikainen sähkösopimus tarkoittaa sopimusta, joka on voimassa tietyn ajanjakson – yleensä joko 12 tai 24 kuukautta. Määräaikaista sähkösopimusta ei normaalisti voi irtisanoa kesken sopimuskauden – paitsi muuton yhteydessä.

Vaihtoehtoisesti määräaikaisen sähkösopimuksen voi usein myös siirtää uuteen osoitteeseen. Tällöin kannattaa ottaa yhteys oman sähköyhtiön asiakaspalveluun.

Monesti helpoin vaihtoehto on kuitenkin tilata uuteen kotiin uusi sähkösopimus, ja irtisanoa vanha määräaikainen sopimus. Tällöin on myös mahdollista pitää sähköjä päällä eri sopimuksilla molemmissa kohteissa yhtä aikaa, mikäli esimerkiksi muutto ei tapahdu yhdellä kertaa. Määräaikaisen sähkösopimuksen irtisanominen onnistuu ottamalla yhteys sähköyhtiön asiakaspalveluun.

5. Verkkoyhtiö ei tarvitse erillistä ilmoitusta muutosta

Kun tilaat sähkösopimuksen uuteen kotiin, tehdään sopimus sähköä myyvän yhtiön kanssa, eli tutummin sähköyhtiön kanssa.

Saatat muistaa, että sähköstä maksetaan energian lisäksi myös sähkönsiirrosta ja sähköverosta. Nämä laskutetaan verkkoyhtiön toimesta, joskin tietyissä tapauksissa verkkoyhtiö voi olla myös sama yhtiö kuin sähköä myyvä yritys.

Verkkoyhtiölle ei kuitenkaan tarvitse tehdä erillistä ilmoitusta muutosta. Ilmoitus muutosta menee sähkösopimuksen tilaamisen jälkeen myös verkkoyhtiölle, joka laskuttaa tämän jälkeen sähkönsiirrosta hinnastonsa mukaisesti. Sähkön siirtohintaa ei myöskään ole mahdollista kilpailuttaa. Näin ollen sähkösopimusten vertailu ja uuden sopimuksen tilaaminen riittää.

Linkkejä

Muuttoilmoitus | Posti.fi

Muutto & Kelan tuet | Kela.fi

Halvin sähkösopimus minuutissa.

Suomessa sähköenergiaa voi tänä päivänä ostaa miltä tahansa sähköyhtiöltä, asuinpaikasta riippumatta. Kilpailuta nyt sähkösopimukset sivustollamme hetkessä ja säästä jopa 50% sähköenergian hinnassa.