9 parasta muuttovinkkiä

21.07.2021

Muuttovinkkejä ja tarkistuslistoja. Kaikilla on niitä. Ajattelimmekin ottaa selvää, mitkä ovat niitä muuttovinkkejä, jotka muuttoasiantuntijat tuntuvat tietävän? Selvitimme ja keräsimme parhaat vinkit tähän artikkeliin.

Koska olet muuttamassa ja sinulla on kiire, tässä on yhteenveto muuttovinkeistämme, joiden yksityiskohdat löytyvät artikkelista alempaa.

Top 9 muuttovinkkiä

 1. Pienennä muuttosi kokoa myymällä tavaroita, joita et tarvitse. Älä siirrä jotain vain heittääksesi sen pois muuttolaatikoita purkaessasi.
 2. Vältä muuton huippupäiviä. Jos ajoitat muuton arkipäivälle, voit säästää rahaa. Yleensä vuokrapakut ja muuttofirmat ovat edullisempia arkipäivinä keskellä kuuta.
 3. Hanki useita tarjouksia saadaksesi halvimman muuttofirman. Varmista vain, ettet kuitenkaan säästä väärissä kohdissa. Lue muuttofirmojen arvosteluja ennen valintaa.
 4. Pakkaa laukku ensimmäistä päivää varten. Sisällytä mukaan se, mitä normaalisti tarvitsisit hotelliyötä varten. Yksi laukku per perheenjäsen.
 5. Pakkaa laatikko ensimmäistä viikkoa varten. Sisällytä kaikki välttämättömät tavarat viikon mittaista oleskelua varten, jotta voit purkaa vähemmän tarpeelliset tavarat sitä mukaa, kun sinulla on aikaa.
 6. Pidä kaikki tärkeät asiakirjat yhdessä. Pakkaa nämä autoosi tai ensimmäisen viikon laatikkoon.
 7. Ota kuvia elektroniikasta ennen pakkaamisen aloittamista. Tämä lyhentää niiden asentamiseen kuluvaa aikaa uudessa kodissa.
 8. Hanki ilmaisia muuttolaatikoita kustannusten pienentämiseksi.
 9. Määritä muuttoilmoitus ja postin edelleenlähetys verkossa. 

Ja kaikkien aikojen paras muuton tarkistuslista (koska tietysti tarvitset tarkistuslistan!).

Ja tässä ovat kaikki yksityiskohdat 10 parhaasta muuttovinkistämme, jotka ovat peräisin asiantuntijoilta. (Plus 2 bonusvinkkiä!)

Pienennä muuttosi kokoa myymällä se, mitä et tarvitse.

Ensimmäinen muuttovinkkimme: kun olet epävarma, heitä se pois.

Kodin pakkaaminen muuttoa varten on loistava tilaisuus pienentää muuton kokoa ja hankkiutua eroon tavaroista, joita et kuitenkaan tarvitse. Et varmastikaan halua maksaa muutosta vain purkaaksesi tavaran ja pudottaaksesi sen suoraan roskakoriin.

Myy uusia tai pienempiä esineitä verkossa. Jos et voi myydä tavaraa, voit myös lahjoittaa sen. Myyminen onnistuu yleensä helpoiten Tori.fi:ssä, ja siellä voit halutessasi myös lahjoittaa tavaroita. Lahjoittaminen onnistuu monesti myös paikalliselle kierrätyskeskukselle.

Aikatauluta muutto välttääksesi muuton huippupäiviä.

Muuttojen huippusesonki on huhtikuusta syyskuuhun, ja kiireisintä aikaa ovat viikonloput sekä kunkin kuukauden alku ja loppu. Kesä-, heinä- ja elokuu ovat muuttojen kiireisimmät kuukaudet.

Yleensä halvimmalla selviää, kun ajoittaa muuton arkipäivälle. Välttämällä viikonloppuja ja kuukauden loppua voit saada paremman tarjouksen muuttofirmasta tai vuokra-autosta.

Samalla kun suunnittelet muuttoa, tutustu sähkösopimuksiin verkossa ja valitse palveluntarjoaja, jonka avulla voit ajoittaa sähköt alkamaan muuttoa edeltävänä päivänä. Näin varmistat, että valosi ovat päällä, kun saavut uuteen asuntoosi. Yleensä sähköt kannattaa hankkia viimeistään 5 päivää ennen muuttoa. Hätätapauksissa on mahdollista saada myös sähkösopimus heti voimaan – ainakin melkein.

Kysy muuttoasi hoitavista henkilöistä

Halvin ei aina ole paras. Kyse on kaikesta omistamastasi tavarasta, ja haluat varmistaa, että se pääsee perille turvallisesti ja ehjänä.

Jos et pääse lukemaan muuttofirmasta arvosteluja, kannattaa ainakin kysyä, kuinka paljon kokemusta yrityksellä on paikallisista muutoista.

Hanki useita tarjouksia saadaksesi parhaan muuttofirman

Muuttofirmaa etsiessä suositus on, että teet tarjouspyyntöjä ja vertaat muuttofirmoja ja muuttopalveluja. Muuttofirmoilta vois myös pyytää tarjouksia palveluun keskittyneiden alustojen kautta.

Riippumatta siitä, aiotko itse tehdä muuton vuokra-autolla vai palkata täyden palvelun muuttajan, joka hoitaa kaiken puolestasi, suosittelemme hankkimaan tietoa hinnoittelusta ja palveluista vähintään kolmelta yritykseltä. Voit maksaa ekstraa palveluista, jotka lisäävät muuton mukavuutta ja helppoutta, mutta älä maksa asioista, joita et tarvitse.

Muuttovinkeissä neuvotaan yleensä etsimään halvinta muuttofirmaa. Varmista kuitenkin, että varot huijauksia ja huonomaineisia firmoja.

Pakkaa laukku ensimmäistä päivää varten

Muuton ensimmäisenä päivänä olet väsynyt, paikat kipeänä ja (mahdollisesti) äreä. Se saattaa jatkua jopa koko ensimmäisen viikon ajan. Suunnittele siis tarkasti etukäteen.

Suosittelemme, että pakkaat yöpymislaukun (yhden per henkilö) autoosi. Pidä kaikki välttämättömät tavarat (ja muutaman päivän vaatteet) muuttokassissa tai matkalaukussa erillään muuttolaatikoista. Näin varmistat, että sinulla on kaikki tarvitsemasi, jos kuorma-autosi pysähtyy tai olet liian väsynyt lajittelemaan tavaroita purkamisen jälkeen.

Laita mukaan kaikki hygieniatuotteet, lääkkeet ja muut henkilökohtaiset tavarat, 2 vaihtovaatetta, lasten tabletit (ja laturit).

Pakkaa laatikko ensimmäiselle viikolle

Nyt kun olet hoitanut ensimmäisen päivän, ajattele seuraavaksi eteenpäin ja pakkaa ensimmäisen viikon välttämättömät tarvikkeet.

Tavaroiden pakkaaminen laatikoihin, lastaaminen muuttoautoon, ajaminen uuteen paikkaan, muuttoauton purkaminen ja laatikoiden lajittelu niille varattuihin huoneisiin on mahdotonta tehdä muutamassa päivässä. Sen sijaan, että ahtaat kaiken pois ja joudut tuntikausia etsimään työkenkiäsi, laita muuton jälkeiselle ensimmäiselle viikolle kassi välttämättömyyksiä. Käsittele sitä ikään kuin pakkaisit viikon mittaista matkaa varten.

Halutessasi voit myös pakata niin, että sinulla on myös viikon ensimmäinen laatikko kodin perusasioita.

Monesti muuton aikana voi käydä niin, ettemme tiedä, missä välttämättömät tavarat ovat. Pakkaa siis laatikko, jossa on esimerkiksi astianpesuainetta, pyykinpesuainetta, paperipyyhkeitä, siivousvälineitä, pyyhkeitä, käsisaippuaa, vessapaperia, kertakäyttölautasia ja -astioita, lautasliinoja, suihkuverho, kynä ja paperia, jonkin verran vaatteita ja ruokaa. Harkitse, että pidät hieman sivummalla muusta muutosta muutaman laatikon, jotka sisältävät näitä tavaroita, ja laita ne paikkaan, jossa ne eivät hautautu muiden laatikoiden joukkoon.

Pidä kaikki tärkeät asiakirjat yhdessä

Kerää kaikki tärkeät asiakirjat ja pakkaa ne yhteen suojaavaan kansioon, jonka pidät mukanasi. Näihin tulisi sisältyä ajokortit, passit, muuttoon liittyvät asiakirjat ja muut tärkeät paperit ja kortit. Varmuuskopioi nämä asiakirjat ja säilytä kopio suojatussa verkkokansiossa.

Ota kuva elektroniikasta ennen muuttoa

Muistatko, kuinka kauan olohuoneen äänentoistojärjestelmän asentaminen kesti?

Ota kuvia elektroniikasta ennen kuin irrotat johdot ja merkitse kaikki virta- ja muut johdotukset. Kun pääset uuteen kotiin, elektroniikan uudelleen kytkeminen on paljon helpompaa.

Hanki ilmaisia muuttolaatikoita kustannusten säästämiseksi.

Ilmaisia muuttolaatikoita voi löytyä mm. seuraavista paikoista:

 1. Tori.fi
 2. Facebookin paikalliset ryhmät
 3. Paikalliset kaupat (kysy henkilökunnalta, ennen kuin alat kaivella roskiksia!)
 4. Kierrätyskeskukset
 5. Taloyhtiöt (tarkista isännöitsijältä, onko talossa pahvinkierrätysastia).

Löydät ilmaisia muuttolaatikoita helpommin viikonlopun lopulla tai viikon alussa, sillä silloin useimmat ihmiset käyttävät aikaa purkaakseen tavaroita tai siivotakseen vanhoja laatikoita. Varmista vain, että saat vain tukevia, hyvälaatuisia laatikoita. Hentoiset laatikot eivät pinoudu hyvin ja lisäävät vahinkojen mahdollisuutta. Vältä myös ruokakauppojen laatikoita, sillä niissä voi olla tuholaisia.

Määritä postin uudelleenohjaus ja muuttoilmoitus

Tämä kannattaa muistaa – on varsin tärkeää tietää, miten postisi välitetään eteenpäin. Voit tehdä osoitepäivityksen Postin nettisivuilla ja asettaa sen alkamaan tiettynä päivänä. Posti välittää postisi vanhasta kodistasi uuteen kuukauden veloituksetta ja pidemmän aikaa lisämaksusta.

Monet yritykset käyttävät kansallista osoitteenmuutosluetteloa pitääkseen postituslistansa ajan tasalla. Saatat huomata, että postisi alkaa saapua uuteen kotiisi uudella osoitteellasi muutaman ensimmäisen kuukauden kuluttua.

Sinun kannattaa kuitenkin olla ennakoiva ja päivittää osoitteesi suoraan lehdille, vakuutusyhtiöihin, lainanantajiin ja työnantajaasi. Voit yleensä tehdä nämä päivitykset verkossa.

Jos sinulla on toistuva paikallislehden tilaus tai kuntosalijäsenyys, älä unohda peruuttaa niitä.

Bonusvinkki: Ennen kuin muutat: käytä aikaa uuden asuinalueen tutkimiseen.

Kun suunnittelet muuttoa, on otettava huomioon niin monia tekijöitä; tosiasia on, että asuinalueella on suuri merkitys elämäntyylillesi ja jopa mielialalle.

Kun esimerkiksi aloitat uuden asunnon etsimisen saatat huomata, kuinka paljon elinkustannukset vaihtelevat naapurustosta toiseen, ja tämä on vain jäävuoren huippu.

Alat myös huomata, miten esimerkiksi ilmasto, liikenne ja paikallinen infrastruktuuri vaihtelevat kaupungista ja kaupunginosasta toiseen. Kiinnitä huomiota tällaisiin yksityiskohtiin, sillä niillä on valtava vaikutus paitsi asuntosi arvoon (mikäli olet ostamassa asuntoa), myös jokapäiväiseen elämääsi.

Bonusmuuttovinkki 2: Tilaa sähköt uuteen kotiisi!

Joko luulit, että lopettaisimme puhumisen sähköstä? Tässäpä siis toinen bonusvinkki!

Kun muutat Suomen sisällä, on sinun hankittava uuteen asuntoon uusi sähkösopimus. Valittavanasi on useita kymmeniä sähköyhtiöitä, ja tässä me tulemme mukaan apuun. Voit vertailla sähkösopimukset vertailukoneemme avulla – näin löydät helposti edullisen sähkösopimuksen uuteen kotiisi!

Halvin sähkösopimus minuutissa.

Suomessa sähköenergiaa voi tänä päivänä ostaa miltä tahansa sähköyhtiöltä, asuinpaikasta riippumatta. Kilpailuta nyt sähkösopimukset sivustollamme hetkessä ja säästä jopa 50% sähköenergian hinnassa.