Sähkön hinta on taas nousussa – Marraskuu 2021

Päivitetty 29.11.2021: Pörssisähkön hintanousu tasoittui marraskuun alkupuolella, mutta kääntyi taas jyrkkään nousuun kuun lopussa.

Marraskuun alkupuoliskolla pörssisähkön spot-hinnat olivat keskimäärin n. 7 snt/kWh, ja moni sähkön hintanousuja jännittänyt huokaisi helpotuksesta.

Marraskuun viimeisellä viikolla hinnat kuitenkin kääntyivät taas jyrkkään nousuun, ja spot-hinnat olivat useana päivänä peräkkäin yli 30 snt/kWh.

Pahimmillaan sähkön hinta oli 29.11. jo 50 snt/kWh.

Tämä marraskuun viimeisen viikon nopea nousu hinnoissa vaikuttaa merkittävästi koko marraskuun sähkön keskihintoihin – vielä viikko sitten keskihinta vaikutti jäävän alle 7 snt/kWh, mutta nopea nousu nosti 1.11. – 28.11. aikavälin keskihinnaksi noin 9,5 snt/kWh.

Hintojen nopeaa nousua kuvastaa se, että 7 vrk keskihinta aikavälillä 23.11. – 29.11. oli noin 20 snt/kWh.

Siinä missä vielä marraskuun puolivälissä kiinteähintainen 24kk sähkösopimus yli 6 snt/kWh keskihinnalla saattoi tuntua ylihintaiselta, voi näkökulma olla nyt toinen. Jopa monet sähkön hintoja lokakuun jälkeen laskeneet yhtiöt ovat jo nostaneet hintojaan takaisin ylös, tai jopa poistaneet tuotteita myynnistä.

Onkin mahdollista, että kaikkien sopimusten hinnat lähtevät nousuun taas uudestaan – tämä syksy on todistanut sähkön markkinatilanteen muuttuvan tällä hetkellä todella nopeasti, ja hintojen ennustaminen tuntuu olevan vaikeaa myös alan asiantuntijoille.

Vertailustamme löytyy edelleen kiinteitä 12-36kk sähkösopimuksia, joilla sähkön hinnan saa sidottua 6-8 snt/kWh hintaluokkaan koko sopimuskaudeksi. On mahdotonta arvioita, mikä sähkön hintakehitys on tulevaisuudessa, mutta tällä hetkellä yli 6 snt/kWh -hintaiset määräaikaiset sopimukset alkavat näyttää varsin järkevältä vaihtoehdolta.

Esimerkiksi Oomi Kiinteä 24kk sitoo sähkön hinnan kohtuulliseen 6,99 snt/kWh hintaan 24kk ajaksi. Lisäksi sopimukselle on saatavissa vaihtoturva, joka mahdollistaa sopimuksen vaihtamisen edullisempaan mikäli sähkön hinta laskee.

Siirry vertailuun >


Pörssisähkön hinta on ollut jyrkässä nousussa kesästä 2021 alkaen, ja alkusyksystä nousu on vain kiihtynyt. Heinäkuussa pörssisähkön keskihinta oli 9,77 snt / kWh, joka oli lähes nelinkertainen vuoden 2020 heinäkuuhun verrattuna, ja lähes kaksinkertainen vuoden 2019 vastaavaan aikaan rinnastettuna.

Syyskuussa pörssisähkön hinta oli keskimäärin jo yli 11,07 snt/kWh, ja pahimmissa piikeissä hinta ylitti 25 snt/kWh.

Pörssisähkön eli sähkön markkinahintojen nousu on nostanut kaikkien uusien sähkösopimusten hintoja jo usean kuukauden ajan, eikä hintanousulle näy toistaiseksi loppua. Hinnat ovat pysyneet yhtä lailla korkealla myös lokakuussa.

Tavallisesti pörssisähkö on ollut kalleimmillaan talven paukkupakkasilla ja halvimmillaan kesällä. Heinäkuun keskihinta ylitti tänä vuonna kuitenkin myös talven kuukausittaiset keskihinnat – viimeisen 2,5:n vuoden aikana keskihinta on pysynyt alle 7 snt / kWh myös talvikuukausina yhtä poikkeusta (helmikuu 2021) lukuunottamatta. Helmikuun keskihinta oli 7,06 snt / kWh, joten Heinäkuun pörssihinnat olivat reippaasti korkeammat edelliseen ennätyskuukauteen verrattuna.

– En muista, milloin hinta on ollut kesäkaudella näin korkealla, kertoo kantaverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen.

Vuoden 2021 sähkön hintojen nousussa puhutaan siis täysin poikkeuksellisesta ilmiöstä.

Sähkön hintojen nousuun useita syitä

Vuoden 2021 korkeat pörssisähkön hinnat ovat siis varsin poikkeuksellisia. Poikkeustilanteeseen on useita syitä – päällimmäisenä näistä Ruotsin ja Norjan vesialtaiden alhainen taso. Kesällä suuri osuus sähköstä on tuotettu vesivoimasta, ja kuiva kesä onkin iso syy pörssisähkön hintojen nousuun. Vesivoima on edullinen sähköntuotantomuoto, ja vaje vesivoiman kapasiteetissa nostattaa hintoja reippaasti.

Pörssisähkön hinta määräytyy Pohjoismaiden yhteisen Nord Pool -sähköpörssin hintojen mukaan, jonka vuoksi vajeet Norjassa ja Ruotsissa vaikuttavat sähkön hintaan myös meillä Suomessa.

Vesivoiman kapasiteettivajeiden lisäksi myös vähäiset tuulet ovat vähentäneet tuulivoiman kapasiteettia ja olleet näin ollen osasyynä hintojen nousuun.

Vajeiden lisäksi myös päästöoikeudet nostavat hintoja

Tuulivoiman ja vesivoiman kapasiteettivajeet eivät kuitenkaan selitä sähkön hintojen nousua täysin. Päästöoikeuksien hinnat ovat nousseet merkittävästi, joka osaltaan myös vaikuttaa sähkön pörssihintoihin.

Vuoden alussa päästöoikeuksien hinnat olivat 33 euroa tonnilta. Huhtikuun lopussa hinta oli jo 49 euroa tonnilta, ja korkeimmillaan hinta oli heinäkuun alussa, ollen 57,87 euroa tonnilta.

Kannattaako nyt hankkia pörssisähkösopimusta?

Pörssisähkö on tunnetusti ollut pitkällä aikavälillä edullisin sähkösopimus. Sopimustyypin haittapuolena on kuitenkin olleet mahdolliset hintapiikit, joka on viimeistään nyt konkretisoitunut pörssisähkösopimuksen omistajille.

Tällä hetkellä pörssisähkön hinta on edelleen kallista, ja tulevia hintamuutoksia on vaikea ennustaa. Todennäköistä on, että pörssisähkön hinta tulee laskemaan nykyiseltä tasoltaan lähiaikoina. On kuitenkin mahdotonta sanoa, palaavatko hinnat vuoden 2020 tasolle – ja jos palaavat, milloin tämä tapahtuu. Hintojen nousu on kestänyt jo kuukausia, ja on täysin epävarmaa, voiko nousu jatkua vielä useita kuukausia.

Pörssisähkösopimuksen hankkiminen ei välttämättä siis ole juuri nyt hyvä idea. Tulevaisuus on epävarma, ja tämä on nostanut myös yleissähkösopimusten hintoja alkukesään verrattuna.

Mikäli oma riskinsietokyky ei ole huippuluokkaa, ei pörssisähkösopimusta näin ollen kannata välttämättä nyt tilata. Vakaahintaisella yleissähkösopimuksella oman sähkön hinnan saa varmistettua halutessaan kahdeksi vuodeksi eteenpäin, eikä pörssisähkön hintavaihtelut tällöin tunnu omassa lompakossa.

Mikäli kahden vuoden määräaikainen sopimus kuitenkin tuntuu liian pitkältä, voi halutessaan käyttöön ottaa myös toistaiseksi voimassa olevan yleissähkösopimuksen ja jäädä vielä odottelemaan pörssisähkön hintojen normalisoitumista. Toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia löytyy tällä hetkellä vertailustamme vielä kohtuullisen edullisesti, ja parhaimmillaan näissäkin sopimuksissa hinnan saa lukittua puoleksi vuodeksi.

Halvin sähkösopimus minuutissa.

Suomessa sähköenergiaa voi tänä päivänä ostaa miltä tahansa sähköyhtiöltä, asuinpaikasta riippumatta. Kilpailuta nyt sähkösopimukset sivustollamme hetkessä ja säästä jopa 50% sähköenergian hinnassa.

>