Pörssisähkön hinta on nyt ennätyskorkealla

Pörssisähkön hinta on ollut jyrkässä nousussa kesällä 2021. Heinäkuussa pörssisähkön keskihinta oli 9,77 snt / kWh, joka on lähes nelinkertainen vuoden 2020 heinäkuuhun verrattuna, ja lähes kaksinkertainen vuoden 2019 vastaavaan aikaan rinnastettuna.

Tavallisesti pörssisähkö on ollut kalleimmillaan talven paukkupakkasilla ja halvimmillaan kesällä. Heinäkuun keskihinta ylitti tänä vuonna kuitenkin myös talven kuukausittaiset keskihinnat – viimeisen 2,5:n vuoden aikana keskihinta on pysynyt alle 7 snt / kWh myös talvikuukausina yhtä poikkeusta (helmikuu 2021) lukuunottamatta. Helmikuun keskihinta oli 7,06 snt / kWh, joten Heinäkuun pörssihinnat olivat reippaasti korkeammat edelliseen ennätyskuukauteen verrattuna.

– En muista, milloin hinta on ollut kesäkaudella näin korkealla, kertoo kantaverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen.

Hintojen nousuun useita syitä

Näin korkeat pörssisähkön hinnat kesällä ovat siis varsin poikkeuksellisia. Poikkeustilanteeseen on useita syitä – päällimmäisenä näistä Ruotsin ja Norjan vesialtaiden alhainen taso. Kesällä suuri osuus sähköstä on tuotettu vesivoimasta, ja kuiva kesä onkin iso syy pörssisähkön hintojen nousuun. Vesivoima on edullinen sähköntuotantomuoto, ja vaje vesivoiman kapasiteetissa nostattaa hintoja reippaasti.

Pörssisähkön hinta määräytyy Pohjoismaiden yhteisen Nord Pool -sähköpörssin hintojen mukaan, jonka vuoksi vajeet Norjassa ja Ruotsissa vaikuttavat sähkön hintaan myös meillä Suomessa.

Vesivoiman kapasiteettivajeiden lisäksi myös vähäiset tuulet ovat vähentäneet tuulivoiman kapasiteettia ja olleet näin ollen osasyynä hintojen nousuun.

Vajeiden lisäksi myös päästöoikeudet nostavat hintoja

Tuulivoiman ja vesivoiman kapasiteettivajeet eivät kuitenkaan selitä sähkön hintojen nousua täysin. Päästöoikeuksien hinnat ovat nousseet merkittävästi, joka osaltaan myös vaikuttaa sähkön pörssihintoihin.

Vuoden alussa päästöoikeuksien hinnat olivat 33 euroa tonnilta. Huhtikuun lopussa hinta oli jo 49 euroa tonnilta, ja korkeimmillaan hinta oli heinäkuun alussa, ollen 57,87 euroa tonnilta.

Kannattaako nyt hankkia pörssisähkösopimusta?

Pörssisähkö on tunnetusti ollut pitkällä aikavälillä edullisin sähkösopimus. Sopimustyypin haittapuolena on kuitenkin olleet mahdolliset hintapiikit, joka on viimeistään nyt konkretisoitunut pörssisähkösopimuksen omistajille.

Tällä hetkellä pörssisähkön hinta on edelleen kallista, ja tulevia hintamuutoksia on vaikea ennustaa. Todennäköistä on, että pörssisähkön hinta tulee laskemaan nykyiseltä tasoltaan lähiaikoina. On kuitenkin mahdotonta sanoa, palaavatko hinnat vuoden 2020 tasolle – ja jos palaavat, milloin tämä tapahtuu.

Pörssisähkösopimuksen hankkiminen ei välttämättä siis ole juuri nyt hyvä idea. Tulevaisuus on epävarma, ja tämä on nostanut myös yleissähkösopimusten hintoja alkukesään verrattuna.

Mikäli oma riskinsietokyky ei ole huippuluokkaa, ei pörssisähkösopimusta näin ollen kannata välttämättä nyt tilata. Vakaahintaisella yleissähkösopimuksella oman sähkön hinnan saa varmistettua halutessaan kahdeksi vuodeksi eteenpäin, eikä pörssisähkön hintavaihtelut tällöin tunnu omassa lompakossa.

Mikäli kahden vuoden määräaikainen sopimus kuitenkin tuntuu liian pitkältä, voi halutessaan käyttöön ottaa myös toistaiseksi voimassa olevan yleissähkösopimuksen ja jäädä vielä odottelemaan pörssisähkön hintojen normalisoitumista.

Halvin sähkösopimus minuutissa.

Suomessa sähköenergiaa voi tänä päivänä ostaa miltä tahansa sähköyhtiöltä, asuinpaikasta riippumatta. Kilpailuta nyt sähkösopimukset sivustollamme hetkessä ja säästä jopa 50% sähköenergian hinnassa.

>