Paljonko sähkön kilpailuttamisella voi säästää?

16.03.2022

Sähkön kilpailutus tuo säästöä helposti. Sähkösopimusten vertailu ja uuden sopimuksen tilaaminen vie aikaa vain joitain minuutteja, ja lähes kaikki sähköyhtiöt myös irtisanovat vanhan sähkösopimuksen puolestasi. Sähkösopimuksen vaihtamiseksi ei näin ollen tarvitse kuin tilata uusi sopimus.

Mutta kuinka paljon kilpailutus oikeasti tuo säästöjä sähkölaskuun? Lasketaan potentiaaliset säästöt parilla erilaisella esimerkillä.

Esimerkki 1: Kerrostaloyksiö, 1 henkilö – 2000 kWh / vuosi

Yhden hengen kerrostaloyksiö on hyvin vähän sähköä kuluttava talous. Yleensä suurimpina sähkösyöppöinä toimivat jääkaappi, pakastin ja muut kodinkoneet. Myös mahdollinen suihkutilojen lattialämmitys muodostaa kerrostaloasunnon sähkönkulutuksesta suhteessa suuren osuuden.

Muutoin asunnon lämmitys hoidetaan taloyhtiön toimesta, ja nämä lämmityskulut katetaan asunnon hoitovastikkeesta. Asunnon normaali lämmitys ei näin ollen näy omassa sähkölaskussa.

Sähkösopimus ennen kilpailutusta: Helen Ympäristösähkö

Helen Ympäristösähkö on toistaiseksi voimassa oleva yleissähkösopimus. Yleissähkössä laskutus muodostuu kuukausittaisesta perusmaksusta ja käytön mukaan laskutettavasta sähköenergian hinnasta. Hinnasto sopimuksella oli 16.3.2022 seuraava:

Sähkön hinta: 19,67 snt/kWh

Perusmaksu: 3,84 €/kk

Laskukaava sopimuksen vuosittaisen hinnan laskemiseen näyttää näin ollen tältä:

12kk * 3,84 €/kk + 2000kWh * 0,1967 €/kWh = 439,48 € / vuosi

Seuraavana on edessä sähkösopimusten vertailu vertailukoneemme avulla. Vertailukone on helppokäyttöinen – säädä vain taulukkoon vuosittainen sähkönkulutus, ja kone laskee vuosittaiset hinta-arviot sekä järjestää sopimukset halvimmasta kalleimpaan.

Edullisin sähkösopimus kilpailutuksesta: Fortum Vakio S

Vertailukoneesta näemme, että edullisin sähkösopimus esimerkkimme kohteeseen olisi Fortum Vakio S. Tämä sopimus on erityisesti pieniin kerrostaloasuntoihin suunniteltu kiinteähintainen sähkösopimus.

Kiinteähintainen sopimus tarkoittaa, että sähkölasku on samansuuruinen, kunhan sähkönkulutus pysyy alle sopimuksen käyttökaton.

Vaikka vertailukoneemme laskee arvioidut vuosikustannukset automaattisesti, lasketaan vielä sopimuksen kulut auki.

Koska kyseessä on pakettisopimus eli erityyppinen sopimus kuin edellä mainittu Helen Ympäristösähkö, lasketaan hinta hieman eri laskukaavalla. Kiinteähintaisessa paketissa laskukaava on varsin yksinkertainen – vuodessa olevat kuukaudet kerrottuna kuukausihinnalla:

12kk * 16 €/kk = 192 € / vuosi

Kokonaissäästö vuodessa

Säästöä sähkön kilpailutuksella syntyisi tässä tapauksessa seuraavasti:

439,48 € – 192 € = 247,48 € / vuosi.

Säästöä pienenkin kulutuksen asunnossa voi syntyä sähkön kilpailutuksella näin ollen noin 250 euroa vuodessa. Ei huonosti – ottaen huomioon, että kilpailutus ja uuden sopimuksen tilaaminen vie vain muutaman minuutin.

Useamman vuoden ajalla säästö luonnollisesti muodostuu vielä merkittävästi isommaksi: jo neljässä vuodessa säästöä syntyisi melkein 1000 €. Sähkösopimus kannattaa siis ehdottomasti kilpailuttaa myös pienessä asunnossa, vaikka lyhyen aikavälin säästöt saattavat tuntua merkityksettömiltä.

Esimerkki 2: Sähkölämmitteinen omakotitalo, 4 henkilöä – 22 000 kWh / vuosi

Suuri, sähkölämmitteinen omakotitalo on sähkönkulutuksen toinen ääripää. Sähkölämmityksen energiankulutus on suuri, ja talouden sähkönkulutus voi olla helposti 10-kertainen pieneen kerrostaloasuntoon verrattuna.

Suuren kulutuksen johdosta myös potentiaali säästöön on suurempi, ja sähkön kilpailutus näyttelee taloudessa merkittävää roolia.

Sähkösopimus ennen kilpailutusta: Vaasan Sähkö – Ilmastosähkö 24kk

Vaasan Sähkön Ilmastosähkö 24kk on kahden vuoden mittainen määräaikainen sähkösopimus, jossa sähkön hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Sähkösopimus on helppo ja turvallinen: määräaikaisessa sopimuksessa hinta ei vaihtele sopimuskauden aikana.

Laskentahetkellä (16.3.2022) tämän sopimuksen hinnasto on seuraavanlainen:

Sähkön hinta: 14,25 snt/kWh

Perusmaksu: 3,50 €/kk

Koska kyseessä on kulutuksen mukaan laskutettava yleissähkösopimus, lasketaan vuosihinta seuraavasti:

12kk * 3,50 €/kk + 22 000kWh * 0,1425 €/kWh = 3177 € / vuosi

Kun tiedämme kulutuksen sekä nykyisen sähkösopimuksen hinnan, voimme siirtyä vertailukoneeseen katsomaan, löytyykö markkinoilta edullisempia vaihtoehtoja.

Edullisin sähkösopimus kilpailutuksesta: Oomi Kiinteä 24kk

Suuremmalle taloudelle vertailukoneemme automaattisen laskelman perusteella edullisin sopimus on tällä hetkellä Oomi Kiinteä 24kk.

Vielä vuoden 2020 pörssisähkön hintatasolla edullisin sähkösopimus olisi ollut Spot-hinnoiteltu pörssisähkö, mutta 2021-2022 talvella tapahtuneen hintanousun vuoksi pörssisähkö ei vertailussamme ole enää edullisin ratkaisu edes suuren kulutuksen talouksiin.

Tilanne voi luonnollisesti muuttua pörssisähkön osalta nopeasti, mutta maailmantilanteen epävarmuuden johdosta myös hintojen nousu vaikuttaa vähintään yhtä todennäköiseltä.

Vertailukoneemme laskee pörssisähkösopimusten hinta-arviot historiallisen keskiarvon perusteella. Vertailussa käytetään aina mahdollisimman realistisia arvioita, ja tällä hetkellä pörssisähkön hinta-arvioissa käytetään aikavälin 9/2021 – 2/2022 keskiarvoa. Lisätietoja laskelman perusteista löydät vertailukoneen pörssisähkösopimusten tuotekuvauksista.

Oomi Kiinteä 24kk -sopimuksella 22 000 kWh vuodessa kuluttavan talouden sähköenergian hinta muodostuisi seuraavasti:

12kk * 4,29 €/kk + 22 000kWh * 0,1239 €/kWh = 2777,28 € / vuosi

(Kuukausimaksu 4,29 € on 24kk sopimuskauden keskiarvo, joka on laskettu vähentämällä 24kk perusmaksuista ensimmäisen 6kk tarjoushinta.)

Kokonaissäästö vuodessa

Säästöä sähkön kilpailutuksella syntyisi esimerkin omakotitalon kohdalla seuraavasti:

3177 € – 2777,28 € = 399,72 € / vuosi.

Omakotitalon kohdalla voidaan sähkölaskuun saada säästöä siis merkittävästi enemmän kuin pienessä kerrostaloasunnossa.

Sähkön kilpailutus onkin näin ollen hyvin tärkeää sähkölämmitteisen omakotitalon omistajalle – minuuttien työllä kun voi parhaillaan säästää satoja euroja vuodessa. Viidessä vuodessa säästö olisi esimerkissämme noin 2000 euroa.

Yhteenveto

Sähkön kilpailutus on asia, jota läheskään kaikki suomalaiset kotitaloudet eivät vieläkään tee: vain noin 10 prosenttia suomalaisista kotitalouksista vaihtaa sähkönmyyjää vuodessa.

Luku on erittäin alhainen kun ottaa huomioon kuinka helppoa sähkön kilpailutus tänä päivänä on ja kuinka paljon sähköyhtiön vaihdolla voi parhaimmillaan säästää. Yleensä paras tapa hankkia itselleen edullisempi sähkösopimus onkin juuri sähköyhtiön vaihtaminen toiseen.

Varo sisäänheittotuotteita ja harhaanjohtavia hinta-arvioita

Sähkön kilpailutuksessa kannattaa ottaa huomioon, millä sivustolla kilpailutuksen tekee ja mikä on sähkösopimuksen hintavakaus.

Monet vertailusivustot laskevat koko vuoden hinta-arvion ensimmäisen kuukauden tarjoushinnan perusteella. Tämä antaa harhaanjohtavan kuvan sähkösopimuksen todellisista kustannuksista: hinta voi nousta jo ensimmäisen kuukauden jälkeen, ja sopimuksen ollessa määräaikainen ei sopimuksen vaihtaminen onnistu ennen määräajan päättymistä.

Meillä tilanne on toinen. Sivustomme vertailukone laskee hinta-arvion aina koko seuraavan 12 kuukauden realistisen hinta-arvion mukaan, ja huomioi lyhytaikaiset tarjoushinnat vain keskiarvossa – vertailukone ei siis laske koko vuoden hinta-arvioita yhden kuukauden hinnan perusteella.

Lisäksi löydät jokaiselta tuotesivulta tiedon kyseisen sopimuksen hintavakaudesta ja lasketun hinta-arvion perusteet. Näin et vahingossa tilaa sopimusta, jonka hinta voi nousta jo seuraavan kuukauden aikana.

Sähkön kilpailutus tulee tapahtua rehellisesti ja avoimesti, ilman kuluttajien harhaanjohtamista.

Halvin sähkösopimus minuutissa.

Suomessa sähköenergiaa voi tänä päivänä ostaa miltä tahansa sähköyhtiöltä, asuinpaikasta riippumatta. Kilpailuta nyt sähkösopimukset sivustollamme hetkessä ja säästä jopa 50% sähköenergian hinnassa.