Paljonko sähkön kilpailuttamisella voi säästää?

Sähkön kilpailutus tuo säästöä helposti. Sähkösopimusten vertailu ja uuden sopimuksen tilaaminen vie aikaa vain joitain minuutteja, ja lähes kaikki sähköyhtiöt myös irtisanovat vanhan sähkösopimuksen puolestasi. Sähkösopimuksen vaihtamiseksi ei näin ollen tarvitse kuin tilata uusi sopimus.

Mutta kuinka paljon kilpailutus oikeasti tuo säästöjä sähkölaskuun? Lasketaan potentiaaliset säästöt parilla erilaisella esimerkillä.

Esimerkki 1: Kerrostaloyksiö, 1 henkilö – 2000 kWh / vuosi

Yhden hengen kerrostaloyksiö on hyvin vähän sähköä kuluttava talous. Yleensä suurimpina sähkösyöppöinä toimivat jääkaappi, pakastin ja muut kodinkoneet. Myös mahdollinen suihkutilojen lattialämmitys muodostaa kerrostaloasunnon sähkönkulutuksesta suhteessa suuren osuuden.

Muutoin asunnon lämmitys hoidetaan taloyhtiön toimesta, ja nämä lämmityskulut katetaan asunnon hoitovastikkeesta. Asunnon normaali lämmitys ei näin ollen näy omassa sähkölaskussa.

Sähkösopimus ennen kilpailutusta: Fortum Vakio S

Fortum Vakio S on erityisesti pieniin kerrostaloasuntoihin markkinoitu kiinteähintainen sähkösopimus. Kiinteähintainen sopimus tarkoittaa, että sähkölasku on samansuuruinen, kunhan sähkönkulutus pysyy alle sopimuksen käyttökaton.

Fortum Vakaa S -sopimuksella käyttökatto on 2000 kWh / vuosi, joten esimerkki on laskettu paketin maksimikäytöllä. Yli menevältä osuudelta laskutetaan lisähintaa.

Koska sopimus on kiinteähintainen paketti, on laskukaava varsin yksinkertainen – vuodessa olevat kuukaudet kerrottuna kuukausihinnalla:

12kk * 16 €/kk = 192 € / vuosi

Seuraavana on edessä sähkösopimusten vertailu vertailukoneemme avulla. Vertailukone on helppokäyttöinen – säädä vain taulukkoon vuosittainen sähkönkulutus, ja kone laskee vuosittaiset hinta-arviot sekä järjestää sopimukset halvimmasta kalleimpaan.

Edullisin sähkösopimus kilpailutuksesta: Ilmatar Tuuli24

Vertailukoneesta näemme, että edullisin sähkösopimus esimerkkimme kohteeseen olisi Ilmatar Tuuli24. Vertailukoneemme laskee vuosihinnan automaattisesti, mutta lasketaan avoimuuden vuoksi hinta-arvio vielä manuaalisesti. Koska kyseessä on yleissähkö eli erityyppinen sopimus kuin edellä mainittu Fortum Vakio, lasketaan hinta hieman eri laskukaavalla.

Yleissähkössä laskutus muodostuu kuukausittaisesta perusmaksusta (joka on tässä sopimuksessa 0€) ja käytön mukaan laskutettavasta sähköenergian hinnasta (5,49 snt/kWh, eli 0,0549 €/kWh). Laskukaava näyttää näin ollen tältä:

12kk * 0 €/kk + 2000kWh * 0,0549 €/kWh = 109,80 € / vuosi

Kokonaissäästö vuodessa

Säästöä sähkön kilpailutuksella syntyisi tässä tapauksessa seuraavasti:

192 € – 109,8 € = 82,20 € / vuosi.

Säästöä pienenkin kulutuksen asunnossa voi syntyä sähkön kilpailutuksella näin ollen lähes satanen vuodessa. Ei huonosti, ottaen huomioon, että kilpailutus ja uuden sopimuksen tilaaminen vie vain muutaman minuutin.

Useamman vuoden ajalla säästö luonnollisesti muodostuu vielä merkittävästi isommaksi: viidessä vuodessa säästöä syntyisi jo yli 400 €! Sähkösopimus kannattaa siis ehdottomasti kilpailuttaa myös pienessä asunnossa, vaikka lyhyen aikavälin säästöt voivat tuntua pieniltä.

Esimerkki 2: Sähkölämmitteinen omakotitalo, 4 henkilöä – 22 000 kWh / vuosi

Suuri, sähkölämmitteinen omakotitalo on sähkönkulutuksen toinen ääripää. Sähkölämmityksen energiankulutus on suuri, ja talouden sähkönkulutus voi olla helposti 10-kertainen pieneen kerrostaloasuntoon verrattuna.

Suuren kulutuksen johdosta myös potentiaali säästöön on suurempi, ja sähkön kilpailutus näyttelee taloudessa merkittävää roolia.

Sähkösopimus ennen kilpailutusta: Helen Markkinahintasähkö

Helen Markkinahintasähkö on toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus, jossa sähkön hinta vaihtelee markkinoiden hintavaihtelujen mukaan. Sähkösopimus on helppo: sähkö on yleissähköä, joten hintavakaus on stabiilimpi kuin pörssisähkösopimuksessa. Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen voi myös irtisanoa milloin tahansa, 14 vuorokauden irtisanomisajalla.

Laskentahetkellä tämän sopimuksen hinnasto on seuraavanlainen:

Sähkön hinta: 7,68 snt/kWh

Perusmaksu: 3,93 €/kk

Koska kyseessä on kulutuksen mukaan laskutettava yleissähkösopimus, lasketaan vuosihinta seuraavasti:

12kk * 3,93 €/kk + 22 000kWh * 0,0768 €/kWh = 1736,76 € / vuosi

Kun tiedämme kulutuksen sekä nykyisen sähkösopimuksen hinnan, voimme siirtyä vertailukoneeseen katsomaan, löytyykö markkinoilta edullisempia vaihtoehtoja.

Edullisin sähkösopimus kilpailutuksesta: Ilmatar Tuuli24

Kuten pienen kerrostaloyksiön kohdalla, myös suuremmalle taloudelle vertailukoneemme automaattisen laskelman perusteella edullisin sopimus on tällä hetkellä Ilmatar Tuuli24. Vielä vuoden 2020 pörssisähkön hintatasolla edullisin sähkösopimus olisi ollut Spot-hinnoiteltu pörssisähkö, mutta vuoden 2021 hintanousun vuoksi pörssisähkö ei vertailussamme ole enää edullisin ratkaisu edes suuren kulutuksen talouksiin.

Vertailukoneemme laskee pörssisähkösopimusten hinta-arviot historiallisen 12 kuukauden keskiarvon perusteella. Vertailussa käytetään aina mahdollisimman realistisia arvioita, ja tällä hetkellä pörssisähkön hinta-arvioissa käytetään aikavälin 8/2020 – 7/2021 keskiarvoa. Lisätietoja laskelman perusteista löydät vertailukoneen pörssisähkösopimusten tuotekuvauksista.

Ilmatar Tuuli24 -sopimuksella 22 000 kWh vuodessa kuluttavan talouden sähköenergian hinta muodostuisi seuraavasti:

12kk * 0 €/kk + 22 000kWh * 0,0549 €/kWh = 1207,80 € / vuosi

Kokonaissäästö vuodessa

Säästöä sähkön kilpailutuksella syntyisi esimerkin omakotitalon kohdalla seuraavasti:

1736,76 € – 1207,8 € = 528,96 € / vuosi.

Omakotitalon kohdalla voidaan sähkölaskuun saada säästöä siis merkittävästi enemmän kuin pienessä kerrostaloasunnossa. Sähkön kilpailutus onkin näin ollen hyvin tärkeää sähkölämmitteisen omakotitalon omistajalle – minuuttien työllä kun voi parhaillaan säästää satoja euroja vuodessa. Viidessä vuodessa säästö olisi esimerkissämme yli 2600 euroa!

Yhteenveto

Sähkön kilpailutus on asia, jota läheskään kaikki suomalaiset kotitaloudet eivät vieläkään tee: vain noin 10 prosenttia suomalaisista kotitalouksista vaihtaa sähkönmyyjää vuodessa!

Luku on erittäin alhainen, ottaen huomioon, kuinka helppoa sähkön kilpailutus tänä päivänä on ja kuinka paljon sähköyhtiön vaihdolla voi parhaimmillaan säästää. Yleensä paras tapa hankkia itselleen edullisempi sähkösopimus onkin juuri sähköyhtiön vaihtaminen toiseen.

Varo sisäänheittotuotteita ja harhaanjohtavia hinta-arvioita

Sähkön kilpailutuksessa kannattaa ottaa huomioon, millä sivustolla kilpailutuksen tekee ja mikä on sähkösopimuksen hintavakaus.

Monet vertailusivustot laskevat koko vuoden hinta-arvion ensimmäisen kuukauden tarjoushinnan perusteella. Tämä antaa harhaanjohtavan kuvan sähkösopimuksen todellisista kustannuksista: hinta voi nousta jo ensimmäisen kuukauden jälkeen, ja sopimuksen ollessa määräaikainen ei sopimuksen vaihtaminen onnistu ennen määräajan päättymistä.

Meillä tilanne on toinen. Sivustomme vertailukone laskee hinta-arvion aina koko seuraavan 12 kuukauden realistisen hinta-arvion mukaan, ja jättää huomioimatta ensimmäisen kuukauden tarjoushinnat.

Lisäksi löydät jokaiselta tuotesivulta tiedon kyseisen sopimuksen hintavakaudesta ja lasketun hinta-arvion perusteet. Näin et vahingossa tilaa sopimusta, jonka hinta voi nousta jo seuraavan kuukauden aikana.

Sähkön kilpailutus tulee tapahtua rehellisesti ja avoimesti, ilman kuluttajien harhaanjohtamista.

Halvin sähkösopimus minuutissa.

Suomessa sähköenergiaa voi tänä päivänä ostaa miltä tahansa sähköyhtiöltä, asuinpaikasta riippumatta. Kilpailuta nyt sähkösopimukset sivustollamme hetkessä ja säästä jopa 50% sähköenergian hinnassa.

>