5 tapaa säästää sähkölaskussa

21.07.2021

Uuden asunnon hankkimisen jännitys katoaa yleensä heti ensimmäisen sähkölaskun tultua. Kuka käytti kaiken tuon sähkön!? Ei kannata kuitenkaan hätääntyä – sinun ei tarvitse elää joka kuukausi pilviin nousevien sähkölaskujen kanssa. Energiatottumuksesi vaikuttavat asuntosi sähkölaskuun, ja sähkön säästäminen on yllättävän helppoa. Tässä artikkelissa käydään läpi muutama helppo tapa säästää sähkölaskussa.

Hanki edullinen sähkösopimus

Kun muutat uuteen asuntoon, sinun on tilattava uusi sähkösopimus omiin nimiisi. Varmista, että hankit asuntosi tyypille edullisimman sähkösopimuksen. Sähkösopimusten hinnat voit vertailla helposti vertailukoneemme avulla.

Monissa sähkösopimuksissa on paljon myyjien kikkoja ja piilotettuja maksuja. Ei ole myöskään aivan yhdentekevää, mitä vertailusivustoa käytät – monella sivustolla arvioitu vuosihinta lasketaan nimittäin ensimmäisen kuukauden tarjoushinnan perusteella, joka voi antaa harhaanjohtavan kuvan.

Sahkon-kilpailutus.fi -sivuston vertailukoneessa arvioitu vuosihinta lasketaan aina mahdollisimman realistisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että yhden kuukauden tarjoushintaa hyödyntävissä sopimuksissa tarjoushinta jätetään kokonaan pois laskuista. Tällöin sähkösopimuksen hinnasta saa todenmukaisen kuvan, ja voit helposti valita vertailustamme edullisimman sähkösopimuksen omiin tarpeisiisi.

Muuta tapojasi, pienennä sähkölaskuasi

Näillä yksinkertaisilla säännöillä voit leikata ison osan sähkönkulutuksesta (ja sen myötä pienentää sähkölaskua merkittävästi):

1. Tapa energiavampyyrit

Tiesitkö, että reilusti yli puolet kodin elektroniikan käyttämästä sähköstä kuluu silloin, kun se on itse asiassa pois päältä? Mikä tahansa laite tai laite, jossa on ajastin, kello tai joka on kytketty päälle, kuluttaa virtaa ympäri vuorokauden niin kauan kuin se on kytkettynä.

Tämä tarkoittaa, että maksat kahvinkeittimestäsi, älytelevisiostasi ja puhelimen laturistasi, vaikka ne vain ovat kiinni seinässä tekemättä mitään. Ratkaisu on irrottaa nämä laitteet pistorasiasta, kun et käytä niitä. Vielä kätevämpi ratkaisu on kytkeä ne katkaisijalla varustettuun pistorasiaan ja kytkeä pistorasia pois päältä, kun olet lopettanut suosikkiohjelmiesi katselun.

2. Pidä asuntosi viileänä, luonnollisesti

Ilmastointi voi olla kesäisin yllättävän suuri kustannuserä. Viritä ilmastointilaitteesi vähemmälle kulutukselle auttamalla sitä yhdessä viileämmän ympäristön kanssa.

Sulje kaihtimet päivisin, jotta kuuma auringonvalo ei pääse sisään. Miksi lämmittäisit huoneitasi, kun haluat niiden viilentyvän? Mitä vähemmän aikaa ilmastointilaitteesi joutuu toimimaan, sitä pienemmät ovat sähkölaskusi.

3. Vaihda hehkulamput

LED-lamput kuluttavat vain noin 10 prosenttia hehkulamppujen käyttämästä energiasta. Koska valaistus kuluttaa enemmän virtaa kuin lähes mikään muu kodissasi, säästöpotentiaali on tässä valtava. Vaihda yleisimmin käyttämäsi hehkulamput heti LEDeihin ja vaihda sitten kaikki loput yksi kerrallaan, kun ne palavat loppuun.

4. Sammuta vedenlämmitin

Jos asunnossasi on vedenlämmitin (ei koske kerrostaloasuntoja), hyödynnä säästöjä, joita voit saada muuttamalla veden lämpötilaa hieman alaspäin. Ajattele asiaa näin: kun käyt suihkussa, lisää mukaan kylmää vettä hanasta tulevan kuuman veden joukkoon.

Jos lasket lämpötilan lähemmäs suihkulämpötilaa, säästät rahaa ja saat silti mukavan suihkun.

5. Hanki uusi älytermostaatti

Muistatko vaihtaa termostaattisi asetusta joka päivä ennen töihin lähtöäsi ja sitten taas illalla kotiin tullessasi? Ei huolta – useimmat meistä ei tee niin! Ei ainakaan joka kerta. Vaikka lämpötilan päivittäinen muuttaminen voi tuoda sinulle helpostikin 10 prosentin energiansäästön, sitä on vaikea muistaa, kun kiirehtii aamulla töihin.

Älykkäät termostaatit ovat vastaus tähän ongelmaan. Kun olet asentanut sellaisen, voit ohjelmoida sen nostamaan ja laskemaan lämpötilaa asunnossasi päivittäisen aikataulusi mukaan. Laske lämpötilaa, kun olet talvella töissä, ja aseta lämmitys kovemmalle hieman ennen kotiinpaluuta.

Saavut mukavaan kotiin, mutta et tuhlaa rahaa lämmittämällä tyhjää taloa turhan paljoa.

Halvin sähkösopimus minuutissa.

Suomessa sähköenergiaa voi tänä päivänä ostaa miltä tahansa sähköyhtiöltä, asuinpaikasta riippumatta. Kilpailuta nyt sähkösopimukset sivustollamme hetkessä ja säästä jopa 50% sähköenergian hinnassa.