Datahubin käyttöönotto viivästyttää sähkösopimusten solmimista helmikuussa

31.01.2022

Sähkösopimusten myynti on rajoitettua sivustomme kautta Helmikuun aikana Datahubin käyttöönoton vuoksi. Osa sähköyhtiöistä ei myy sopimuksia ollenkaan Helmikuun alusta alkaen.

Sähkön vähittäismarkkinoiden uusi, keskitetty tiedonvaihtojärjestelmä Datahub otetaan käyttöön helmikuussa, jonka vuoksi sähkösopimusten myynti loppuu osittain jo heti helmikuun alussa.

Tammikuun aikana tilatut sopimukset käsitellään vielä normaalisti, mutta osa sähköyhtiöistä lopettaa sähkösopimusten myynnin heti helmikuun alussa usean viikon ajaksi.

Normaaliin toimintaan palataan Datahubin käyttöönoton jälkeen, 21.2. eteenpäin.

Mikä on Datahub?

Datahub on sähkön vähittäismarkkinoiden keskitetty tiedonvaihtojärjestelmä, joka otetaan käyttöön Suomessa helmikuussa 2022. Järjestelmämuutos vaikuttaa kaikkiin sähkön vähittäismyyjiin eli sähköyhtiöihin, jonka vuoksi uutta sähkösopimusta ei välttämättä saa voimaan normaalisti helmikuun aikana.

Uusi Datahub otetaan voimaan 21.2.2022 alkaen, mutta sähkösopimusten myynti loppuu useilla sähköyhtiöillä jo helmikuun alussa, johtuen vanhojen järjestelmien vaiheittaisesta alasajosta.

Sivustomme kautta voi edelleen tehdä tilauksia monista sopimuksista helmikuun ajan, mutta näiden sopimusten kohdalla aikaisin aloituspäivämäärä voi olla vasta maaliskuussa. Tämän lisäksi helmikuun aikana tilattujen sopimusten tilausvahvistukset lähetetään vasta uuden Datahubin käyttöönoton jälkeen, eli 21.2. eteenpäin.

Tiedotamme vielä tarkemmin sopimusten tilaamisesta helmikuun aikana aikataulujen tarkentuessa.

Väre kertoo laskuttavansa asiakkaita Datahubista

Datahubin käyttöönotto ei lähtökohtaisesti aiheuta kuluja sähköyhtiöiden asiakkaille.

Sähköyhtiö Väreen asiakkaille tilanne on kuitenkin toinen. Ylen uutisen mukaan Väre on ilmoittanut asiakkailleen yksipuolisesti lisäävänsä Datahubin varjolla kuukausimaksun jopa kuukausimaksuttomiin sähkösopimuksiin. Erittäin poikkeuksellisesti yhtiö on ilmoittanut maksun koskevan myös määräaikaisia sopimuksia.

KKV kiinnostunut Väreen toiminnasta

Erikoisen toimintansa johdosta Väre onkin jo päässyt Kilpailu- ja kuluttajaviraston suurennuslasin alle. KKV on saanut asiasta jo useita kymmeniä yhteydenottoja, ja KKV:n Jukka Kaakkola on kertonut menettelyn olevan outo – muut sähköyhtiöt kun eivät ole nostaneet hintojaan Datahubin johdosta.

Väreen toimitusjohtaja puolustaa maksuja kertomalla, että kyse on ”sähkönmyyjän näkökulmasta lakisääteisistä, pakollisista kehitys- ja ylläpitokustannuksista, joita ei ole voinut ottaa huomioon sopimuksia tehdessä.”

Toiminta kuulostaa kuitenkin hyvin erikoiselta – Datahubin käyttöönotto on ollut tiedossa jo yli kolme vuotta, ja järjestelmän palveluehdot vahvistettiin viime elokuussa. Muutoinkin järjestelmien kehittämiseen liittyvät kulut on yleensä sisällytetty tuotteiden normaaleihin hintoihin – kuten muiden sähköyhtiöiden kohdalla.

Väre ollut yhteydessä asiakkaisiinsa ennenkin – viimeksi kehotti vähentämään sähkönkulutusta

Viimeksi Väre oli otsikoissa joulukuussa pörssisähkön hintapiikin aikoihin. Tällöin yhtiö oli yhteydessä asiakkaisiinsa sähkönkulutuksen vähentämiseksi – myös sellaisten asiakkaiden kohdalla, joihin pörssisähkön hintapiikki ei vaikuttanut.

KKV:n Jukka Kaakkola kehottaa reklamoimaan Väreelle, mikäli yhtiö alkaa laskuttaa Datahubiin liittyviä maksuja jo KKV:n selvittelyn aikana. Mikäli maksut todetaan perusteettomiksi myöhemmin, on kuluttajalla oikeus saada ne takaisin.

Miksi Datahub otetaan käyttöön?

Datahub helpottaa sekä sähkönkäyttäjän saamaa palvelua, että sähköyhtiöiden välistä tiedonsiirtoa. Tähän mennessä jokaiseen sähkönkäyttöpaikkaan (eli asuntoon tai taloon) liittyvät tiedot ovat olleet monien eri yhtiöiden eri järjestelmissä, ja esimerkiksi sähkösopimuksen vaihtuessa sähköyhtiöt joutuvat varmistamaan eri tahoilta edellisen sähkösopimuksen sopimustyypin.

Uuden järjestelmän tullessa käyttöön sähköyhtiöt voivat varmistaa samat tiedot yhdestä paikasta – Datahubista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että sähköyhtiöt voisivat katsoa tietoja milloin tahansa, vaan käyttöpaikan tietojen tarkastamiseen tulee olla aina lupa, jonka voi antaa esimerkiksi uuden sähkösopimuksen tilaamisen yhteydessä.

Datahub tekee siis tiedonsiirrosta nopeampaa ja helpompaa.

Datahub-muutos tuo muutoksen myös käyttöpaikkatunnuksiin

Jokaisella sähkönkäyttöpaikalla on Suomessa yksilöllinen käyttöpaikkatunnus. Datahubin myötä vanhat käyttöpaikkatunnukset korvataan uusilla GSRN-tunnuksilla 21.2.2022 alkaen.

Muutos voi aiheuttaa puutteita sähköyhtiöiden kulutuksenseurantasovelluksissa

Datahubin käyttöönotto voi aiheuttaa katkoja sähköyhtiöiden sähkönkulutuksen seurantaan tarkoitettuihin sovelluksiin. Mikäli kulutustiedoissa on helmikuussa puutteita, johtuu se todennäköisesti Datahubin käyttöönotosta. Kulutustiedot korjautuvat järjestelmiin viiveellä.

Lue lisää Datahubista:

Datahub – Fingrid

Halvin sähkösopimus minuutissa.

Suomessa sähköenergiaa voi tänä päivänä ostaa miltä tahansa sähköyhtiöltä, asuinpaikasta riippumatta. Kilpailuta nyt sähkösopimukset sivustollamme hetkessä ja säästä jopa 50% sähköenergian hinnassa.